Hoppa till innehåll

GÅRDAGENS TRÄNINGSPASS

Igår körde jag ett pass på gymmet som innefattade både rörlighet, styrka, balans & stabilitet. Jag var där i strax över 2 timmar, så tiden fanns till att sätta ihop ett gediget pass. Jag älskar traditionell styrketräning, men kroppen behöver mer än så. Till exempel rörlighet, kondition, stabilitet, koordination och balans. Hann fokusera en hel del på flera av dessa områden igår.

Jag tycker att det är otroligt viktigt att ta hand om sin rörlighet, men också att utmana sig själv med lättare vikter i lite mer komplexa övningar. Hur många gånger hör man inte om någon som lyft något samtidigt som de roterat/vridit ryggen vilket då har resulterat i en skada? Så ska det inte behöva vara. Självklart ska man lyfta på ett klokt sätt med rätt teknik när det kommer till tyngre lyft, men det är också viktigt att stärka upp samt vänja kroppen vid att arbeta på ett omväxlande sätt. Om man är väldigt stillasittande och inte tar ut sin rörlighet i kroppen så kommer skadorna så mycket lättare eftersom att kroppen inte är van vid att användas på det viset. Helt plötsligt bränner det till i ryggen trots att man bara gjort en banal vardagssyssla.

Vår kropp är gjord för att jobba på alla möjliga sätt och vis. Jag får en del av denna träning gratis i stallet, men om man inte får det till vardags så tycker jag att det är något som man ska prioritera att lägga in i sin träning för att undvika framtida skador. Jag lägger in mycket rörlighet för att bland annat upprätthålla flödet i kroppen, det är nämligen genom att hålla lymfan och blodcirkulationen igång som vi kan slagga ur och syresätta vår kropp. Lymfsystemet har ingen pump som blodet, det betyder att vi måste röra på oss för att hålla det igång. När lymfsystemet inte flödar som det ska så leder det till sura muskler & fascia. Snart kommer smärtan som ett brev på posten.

Eftersom att lymfsystemet är beroende av rörelse så säger det sig självt att det inte räcker med att träna 2 gånger i veckan för att hålla det igång. Det är självklart jättebra att träna 2 dagar i veckan, men ska man till exempel bli av med smärta i skuldror så är det lite och ofta som kroppen behöver. Regelbundna pauser med rörelse under dagen om man t.ex. har ett statiskt jobb som gör att flödet stannar upp.

Långt inlägg blev det visst. Men så kan det gå när man ska försöka att formulera sina tankar. Jag ville egentligen bara slå ett slag för att våga variera sin träning och utmana kroppen med olika rörelser. Dels på grund av anledningarna ovan, men också för att få en smidigare kropp med en bättre kroppsuppfattning. Och kom ihåg, när det gäller rörlighet så är lite & ofta bättre än sällan & mycket.

Publicerat iMin TräningPersonligt/Åsikter

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *