Hoppa till innehåll

GRUNDRIDNING OCH MITT UPPLÄGG

Jag tränar tyvärr inte regelbundet i hoppning för någon tränare. Jag hade gärna gjort det. Det finns flera anledningar till att jag inte gör det (även om jag nu försöker norpa åt mig så många träningar jag kan för Jenny😀). Dels så har min ”riktiga” tränare flyttat, och så ska det även gå ihop med det övriga livet. Det har legat lite på is tills vidare.

Jag tränar regelbundet i dressyr, det prioriterar jag. Utan grundridning är hoppningen i det närmaste meningslös. En hopptränare guidar såklart även i grundridningen, men i slutändan är man där för att hoppa och har jag inte koll på grejerna innan så kan jag ändå inte tillgodose mig de råd som hopptränaren ger mig.

För mig är grundridning mer än gas, broms & styra. Det är också en typ av ”grundridning”, ibland upplever jag att ordet fått två olika betydelser, eller så innebär det helt enkelt olika saker för olika människor. Hursomhelst, när jag talar om grundridning på mina äldre hästar så pratar jag om takt, kontakt, balans & lösgjordhet. Målbilden är att hästen ska bjuda jämt på båda tyglarna, vara genomsläpplig och därmed också kunna spåra & forma korrekt. Rytm och bjudning ska vara detsamma i svängen som på raksträckan. I detta ska man kunna styra på hinder (eller rida in i en rörelse), då har jag gett min häst bra förutsättningar för att använda sin kropp hållbart och klara hindren/rörelsen på ett bra sätt. Grundridning är ett pågående arbete, jag blir aldrig ”klar”.

Jag beundrar verkligen dem som är riktigt skickliga på grundridningen. Är det något jag vill bli riktigt bra på så är det just grundridning, det skiljer agnarna från vetet enligt min mening. Det är genom att vara en god hästmänniska och få varje häst genom god grundridning att använda sin kropp så bra som de kan utefter deras förutsättningar som jag kan ta fram det bästa ur hästarna jag rider.

Jag vill poängtera att detta är mina åsikter och tankar om grundridning & upplägg. Många har undrat ”Vem ska jag hoppträna för nu?” och ja, det är viktigt, men trots att jag är hoppryttare så är mina dressyrträningar ännu viktigare. I de bästa av världar hade jag tränat ännu mer, både i dressyr & hoppning.

Publicerat iAllmäntPersonligt/Åsikter

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *