Hoppa till innehåll

PALLE & IDA-HOLLY; konditionsträning!

Jag konditionstränar oftast mina hästar på grusvägarna eller fälten. Denna helgen har jag dock gjort det på en stor bana med både Palle & Ida-Holly. Upplägget/sättet jag konditionstränar på kan vara väldigt olika.

I helgen såg det ut såhär: Jag värmer upp hästen genom att skritta fram. Sedan är det bara att köra igång. 3 minuter galopp, 1,5 minuter skritt. Detta upprepas 6 gånger. Efter det skrittar jag av.

Jag tyckte att det kändes lite väl att köra alla 6 intervaller på Palle, så jag nöjde mig med 4. Jag tror att han blev lite trött, men han varken flåsade eller svettades trots vinterpäls. Han är långt ifrån sin forna form, men att färdas i galopp är otroligt naturligt för honom. Han kändes suverän i höger galopp som sackat efter under igångsättningen. Istället var det vänster galopp där han var lite sämre. På det stora hela mycket fin.

På Ida-Holly hade jag ambitionen att köra 6 intervaller, men jag räknade fel så det blev 5, haha. Även hon har fått ett uppsving i höger galopp. Hon brukar alltid vilja komma in med höger bakben och gå lite innanför spåret. Speciellt när jag hon ska galoppera lite större, men så var det inte alls idag. Hon har aldrig känts så rak och jämn som hon gjorde i den större galoppen idag. Jag har inget att klaga på. I vänster galopp var hon också fin, men jag fick passa kroppsdelarna och det var lite kärvare. Låter som att jag som ryttare får se över vad det är jag faktiskt gör i vänster varv, jag som brukar ha svårare för höger precis som hästarna också vanligtvis har.

När jag kör intervaller som dessa så står jag i lätt sits. Jag vill ha hästen mellan skänkel & hand, men tygeln är ganska lång. Jag vill ha dem framåt, i balans och med en viss båge igenom kroppen. Kort & gott en härlig galopp igenom kroppen. Det är inte meningen att de ska bli platta och bara springa.

Jag är väldigt nöjd med båda konditionspassen, de var så fina och härliga att rida!

Publicerat iHållidejHeart Paal

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *