Hoppa till innehåll

VALPKURS OMGÅNG TRE

Igår var det dags för omgång tre på valpkursen. Idun var väldigt duktig igen. Passivitet är svårt, men när hon väl får en uppgift så går hon all in på den.

Vi tränade på att gå fint i koppel, indianleken, filtträning samt targetträning.

Eftersom att Idun är en valp så blir det en väldigt enkel form av targettträning. Man måste ju börja någonstans. Det vi gjorde var att Idun skulle nudda handflatan med sin nos. Då får hon en belöning direkt. Det är ett bra sätt att börja på för nybörjare och för hundar som inte har tränat så mycket tidigare. Det finns massor av olika användningar för targetträning. Det kan bland annat användas för att flytta hunden från punkt A till punkt B, lära enkla tricks, viktiga grundbeteenden eller avancerad konceptträning.

Efter ett tag så byter man hand. Placerar handen på olika ställen och gör det hela lite mer utmanande. Vi jobbar efter grundprincipen att om hunden gör två rätt på rad, då kan man gör uppgiften lite svårare. Två fel på rad, backa och gör uppgiften enklare.

Flera av de övningar vi gör är under tystnad. Vi använder oss självklart av kommandon. Men vi vill också låta hunden tänka ut lösningar själv utan att vi hamnar i att vi vill korrigera eller styra hunden för mycket. Vi vill låta hunden söka svaret på problemet.

Just omgången igår gav oss väldigt mycket att träna vidare på hemma. Filtträning och att gå fint i koppel är svårt för oss. Indianleken och targetträning känns snarare som saker där vi kan utmana oss och snart göra det lite svårare.

Publicerat iIdun

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *