Hoppa till innehåll

HÅLL UTKIK

Jag läste i min tidning häromdagen att Krim-Kongo blödarfebervirus har kommit till Sverige. Eller åtminstone fästingen som sprider smittan. Den sprids av en fästing med mycket karaktäristiskt utseende. Den har randiga ben. Den har inte funnits i Sverige tidigare, men nu har det kommit flera exemplar hit. Dödligheten är upp till 40% (!!!), alltså ett MYCKET farligt virus.

När jag var tonårig läste jag i en tidning om TBE (som man också kan få av fästing). Då uppmärksammade man att vi haft 2 fall av den i Sverige. Den spred sig sedan som en löpeld och nu är många (inklusive jag) vaccinerad mot TBE. Skulle vi få samma utveckling på denna sjukdom blir det verkligen inte roligt. Så vitt jag vet så har ingen människa blivit smittad ännu, men själva fästingen har som tidigare nämnt förekommit i Sverige ett par gånger nu. En smittad människa kan sedan föra smittan vidare till andra människor.

Jag tänker att vi som håller på med djur ganska ofta plockar fästingar, då kan det vara bra att veta att man ska rapportera in om man skulle stöta på ett exemplar av just denna art.

Publicerat iAllmänt

2 kommentarer

  1. Camilla Camilla

    Hittar du en fästing, så kolla in på SVA(Statens veterinärmedicinska anstalt). Hur du ska rapportera in fyndet av fästing. Fästingar är riktiga smittspridare, bläää!
    En trevlig blogg, har du som jag läser varje dag. Jag är bara dålig på att kommentera .

    • Hua. Ja, jag hoppas på att jag slipper hitta en sådan otäcking. Det ska rapporteras till SVA precis som du säger. Va kul, tack🌸

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *