Hoppa till innehåll

70 MINUTER SPINNING

Jag har anmält mig till ett spinningpass på ca 3,5-4 timmar nästa vecka. Vasaloppsspinning närmare bestämt. Man cyklar alltså och kollar på Vasaloppet samtidigt. Jag har inte spunnit mer än 2-3 gånger (?) det senaste halvåret. Så jag är i ett desperat behov av att få ett par pass i kroppen.

Med det sagt. Idag blev det spinning på gymmet. 70 minuter. De första 45 minutrarna så låg jag under min tröskel. Det vill säga förhållandevis lätt cykling. Sedan gick jag upp på min tröskel. Det betyder att jag producerar mjölksyra men att min kropp hinner transportera bort tillräckligt mycket av det för att jag inte ska surna utan att kan hålla på ett bra tag.

Vi har olika energisystem i kroppen. De hänger ihop och samarbetar. Men vilket system som är dominant beror på vilken träning som kroppen utsätts för. Mitt mål med passet idag var att ligga mestadels i  det aeroba systemet. Det är med denna typ av träning som vi får den största ökningen av antalet röda blodkroppar och fler mitokondrier & kapillärer. För vissa blir konditionsträningen allt eller inget och man ser ibland uppmaningar om att man alltid måste träna HÅRT. Men så är det alltså INTE.

Sammanfattningsvis kan man enkelt uttryckt säga att aerob träning är träning där du inte får syrebrist och mjölksyra. När du tränar kroppens uthållighet under en längre tid använder du det aeroba systemet, alltså när kroppen hela tiden hinner ta upp så mycket syre att den orkar fortsätta jobba. Kroppen utvinner då energi från kolhydrater och fett vilket gör att man orkar hålla på länge. Du kan bli trött men du tar inte ut dig helt och får inte en syreskuld som resulterar i mjölksyra. Kroppen hoppar över till det aeroba systemet när du vilar efter anaerob träning (som t.ex. tuffa intervaller). Om du tränar löpning, cykling, aerobics eller liknande på en lite lägre intensitet kommer du att hålla dig kvar vid endast det aeroba systemet. Aerob träning är den träning vi framför allt kopplar till förbättrad hälsa. Som jag var inne på tidigare så är det denna typ av träning som framförallt gör att vårt hjärta blir starkare, blodtrycket sänks, vi får fler röda blodkroppar, sänkt vilopuls och så vidare.

Eftersom att spinningpasset som jag ska genomföra är så pass långt så kommer jag att fokusera på just aerob träning på de få pass jag hinner få till innan dess. Speciellt eftersom att jag egentligen är en ”anaerob person”. Älskar högintensiva pass där jag får just mycket mjölksyra. Det gör mig tålig för mjölksyra, explosiv och gör att jag orkar kriga på trots att det är tufft, men det gör mig inte särskilt uthållig. Så aerob träning är verkligen bra för mig!

Publicerat iAllmäntMin Träning

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *