Många ville utnyttja den augusti-kampanj som jag har haft denna månad, så pass att jag varit fullbokad måndag-torsdag. Det känns i kroppen, så imorgon tar jag ledigt för att vara åter på måndag. Väldigt roligt att så pass många hittade hit denna månad. Tack allihopa!!
Ida var SÅ FIN idag! Gårdagens dressyrträningen gjorde verkligen susen. Hästarna är alltid så fina efter att jag ridit för Ulla, vad hade jag gjort utan henne? Ida flöt fram på fältet idag. Stadig i formen, bärig, harmonisk. Bara allmänt magisk. Superhärligt.
Palle reds också ut idag, mamma red honom. Inte fått någon rapport, men gissar på att de också hade en bra ridtur.
Imorgon får hästarna vila. Jag ska massera hela dagen!
Idag lastade vi Ida och Lillan för att åka på dressyrträning för Ulla. Nu var det ett tag sedan vi tränade för Ulla så det var verkligen välbehövligt.
Ida fick inleda träningen. Hon har ju haft en lugnare period och då blir hon genast lite skevare. Hon vill gärna sätta ut sitt högra bakben som ett litet stödben. Eftersom att hon ”fuskar” lite i det läget så kan det ändå kännas ganska bra att rida runt där. När jag vill få in det bakbenet under kroppen så tar det emot lite vilket ger en sämre känsla. Men som min tränare sa, det är en positiv ”dålig känsla”. Det känns lite sämre, men det kommer att hjälpa henne att komma loss mer och är ett nyttigt arbete som kommer att hjälpa henne framåt. Jag fick rida många förhållningar eftersom att hon ville gå isär och iväg litegrann. Känner verkligen att vi hittade rätt i dagens arbete, det ska bli spännande att rida henne imorgon.
Efter Ida var det dags för Lillan. Redan när jag travade fram så kändes hon ovanligt fin. Taktmässig, balanserad och stadig. Vi fokuserade på övergångar eftersom att vi vill lära henne att kliva ihop lite till. Vi började med att göra övergångar mellan skritt & trav innanför spåret. Hon lyssnade så fint. Jag kunde successivt minska traven för sedan bryta av till skritt nästan enbart för sitsen. Vi skrittade några steg för att sedan komma igång i trav igen. Sedan var det dags att göra övergångar mellan trav & galopp. Hon går isär lite när jag fattar galopp, typiska galoppfattningar för en unghäst. Så tanken var att jobba på att få henne att kliva ihop mer i galoppfattningen. För att uppnå det så fick jag fatta galopp vid ett visst skede på en volt. När jag fick galopp så lämnade jag volten för att sedan rida in på volten igen och successivt minska galoppen för sitsen samtidigt som jag svänger för att hjälpa henne bromsa och sedan göra övergången. Det gick väldigt bra och jag är så nöjd med Lillan.
Idag skuttade man inte upp superpigg och motiverad direkt. Fest och ståhej både fredag & lördag. Det tar ut sin rätt, men roligt var det.
Jag har ridit ut på Palle & Ida under förmiddagen. Tyvärr var det väldigt blött på fälten. Kunde bara rida där litegrann. Blev lite ridning på grusvägarna med, trots den stora mängden vatten så är de mestadels hårda. Eftersom att förutsättningarna var sådär så blev det två ritter av det lite lugnare slaget, men de kändes fina båda två.
Nu har jag precis ätit lunch, strax dags att åka in och jobba!
En av årets höjdpunkter är igång. Nämligen Eksjö Stadsfest!😃 Igår hade vi tur med vädret. Idag ösregnar det. Nu hoppas vi att det slutar framåt eftermiddagen och håller upp✊
Idag har alltså jag & mamma varit på ryttaranalys. Det betyder att man analyserar kroppen och bland annat undersöker stabilitet & balans. Man försöker att gå till botten med de svagheter man har för att kunna optimera sin sits och inverkan på hästen. Vi har t.ex. olika strategier för att hålla vår balans och samma strategier som vi använder i de olika övningarna kommer vi att ta med oss upp på hästryggen. Finns bra & mindre bra strategier.
Jag som massör (och snart PT) är ju själv utbildad i att utföra både rörelseanalys & hållningsanalys. Men det sagt så har jag redan ganska bra koll och väldigt god kännedom om mina svagheter i kroppen och förmodligen även vad de beror på. Däremot så är det alltid värdefullt att ta hjälp av andras kompetens, utrustning och tips. Det tycker jag verkligen att jag fick idag, jag är väldigt nöjd.
Jag har lite problem med höger höft. Det har gjort att jag är starkare i vänster ben, jag lägger också mer tyngd på det benet. Det vet jag om sedan innan. Roligt var dock att jag hade fin rörlighet i mina höfter (man fick rida på någon slags mekanisk häst). Jag lade heller inte mer vikt åt någon särskild sida när jag satt i en sadel. Skönt!
Vi fick även göra ett sittbensavtryck för att se om en smal eller bred midja passar oss bäst när det gäller sadlar. Jag har ett ”normalt” bäcken. Varken smalt eller brett mellan sittbenen, men om det drar åt något håll så är det åt det breda. Jag har alltid upplevt att jag kunnat rida och sitta bra i många sadlar och det är tack vare att jag har ett ”normalt” bäcken som ändå kan passa ganska många sadlar.
Jag fick primärt 3 saker med mig hem att jobba på: det första var att jobba på höger fotvalv som har säckat ihop, det påverkar i sin tur höger höft som vill ”sticka iväg något”. Inget nytt för mig. Det andra är att jag ska tänka på att rotera min högra höft bakåt litegrann, det har jag inte reflekterat kring så det var extra värdefull information. Det tredje är att jag ska släppa ner vänster bröstkorg en aning. På grund av den lilla skevheten jag har i höften så roterar jag nämligen något i överkroppen för att kompensera.
Detta är bara en del av det som kom fram idag. Hon gjorde många tester som ledde till flera intressanta diskussioner och nörderi. Hon var väldigt duktig på att se små detaljer och kunde få fram mycket information endast genom att granska hur vi gick.
Jag måste säga att både jag & mamma var riktigt duktiga. Om jag nu får säga det själv, haha. Känns verkligen som att vi är på rätt spår med vår träning. Jag är riktigt nöjd med hur vi kunde hålla balansen i de olika övningarna. Nu är vi ännu mer motiverade att jobba vidare med de övningar som vi blev tipsade om för att bli ännu bättre.
Idag ska jag & mamma ut på vägarna. Vi ska åka till Mjölby-trakten för att göra en ryttaranalys! Väldigt spännande. Jag kommer att delge er resultatet senare idag.
Idag hade jag 30 minuters träningspass med lätt styrka kombinerat med stretching. Jag använder mitt full rörelseomfång, jag går ut i ytterlägen och låter kroppen sträcka och röra sig på många olika sätt. Jag varierar statisk stretch och dynamisk. Jag tränar min rörlighet helt enkelt.
Rörligheten är så viktig. Kroppen är gjord för att röras på. Är du begränsad kan du inte träna hela muskeln vilket kommer att hämma den. Rörlighetsträning kan alltså ge dig förutsättningar för att bygga och använda muskler på bästa sätt. Många har till exempel axlar som roterar framåt på grund av korta bröstmuskler. När bröstmusklerna drar axlarna framåt leder det till att man får den berömda ”ostbågehållningen”. Det kommer leda till att man inte kan aktivera sin övre rygg på ett korrekt sätt. Cirkulation och funktion försvinner.
Nu är jag ändå börjat tjata om detta så vill jag även slå ett slag för vår viktiga fascia. Fascian är ett nät av tusentals tunna sytrådar som jobbar längs med varandra. En vit hinna som sluter om våra muskler och organ. Om dessa klibbar ihop, vilket händer när vi vilar, kan problem uppstå. Till en viss nivå så hanterar kroppen det, men inte alltid. Om du tittar på en katt, eller ett litet barn, så sträcker de ofta på sig efter att de vilat. Det gör de på grund av att fascian klibbat ihop, vilket den gör varje natt när vi sover. Därför borde vi alla bli mer som katter & barn. Sträcka på oss och träna upp vighet och rörlighet.
Det är först på senare år som man verkligen fått upp ögonen för fascian och hur viktig den är. Länge skar man bara bort fascian när man dissikerade och forskade på lik. Nu vet man att fascian har mycket större betydelse för hälsa, värk och smärta än vi tidigare trott. Fascian står för mer än en tredjedel av rörelseapparaten, här sitter de flesta av våra smärtreceptorer och nästan all kommunikation i kroppen går via fascian. Faktum är att vi har fler smärtreceptorer i fascian än vad vi har i våra muskler vilket gör att man kanske faktiskt har ont i sin fascia, inte i muskeln. Om fascian blir skadad, klibbar ihop eller blir inflammerad får vi ont, svårt att röra på oss och vi återhämtar oss sämre.
Fascian hos män & kvinnor är olika. Östrogen och fascia hör ihop. Östrogen gör fascian mjukare. Följden blir att kvinnor lättare drabbas av ryggont, vrickar sig eller får korsbandsskador. Däremot drabbas de istället mer sällan av muskelbristningar då senornas och muskelfascian är mer elastisk.
Det finns så mycket som man kan forska i när det gäller detta område. Sedan jag började förstå hur kroppens muskler är beroende av varandra och hur viktig vår fascia är för vår rörelseapparat så har jag blivit mycket mer motiverad till att träna på min rörlighet. Kroppen gillar lite & ofta. Så jag försöker att köra några få minuters rörlighet några gånger om dagen.
Idag åkte vi till ridhus med Lillan & Ida. Jag red båda. Lite hoppning på schemat!
Lillan fick samma uppgift som förra gången vi hoppade. Vi byggde nämligen upp en kombination, trav in. Istället för att ha ett räcke som andra hinder så hade vi idag en kryssoxer. Vi börjar såklart stegvis. Först hoppar vi det inledande krysset, när det känns bra så lägger vi till det andra hindret.
Idag hoppade vi bara i vänster varv. Höger är lite svårare, och jag ville inte börja jobba med det varvet eftersom att hon började bli lite matt efter att ha hoppat kombinationen några gånger i vänster varv. Jag ville inte riskera att hon skulle börja springa & stressa. Jag tänker att vi börjar i höger varv nästa gång.
Hon gjorde det väldigt enkelt och okomplicerat. Hon är lite svår innan första hindret. Att hitta dragläget och få henne rak. Ber jag henne att gå fram tydligare så bli hon stressad och skyndar på för mycket, lite klurigt. Väl framme vid hinderna så gör hon det dock bra. Då känns hon rak och bjuder framåt. Jag är verkligen supernöjd med henne. Kan inte önska så mycket mer i dagsläget. Fina & duktiga Lillan!
Ida fick göra samma sak som Lillan. Sedan valde jag även att ta bort travbommen och komma in i galopp. Perfekt gymnastik och särskilt nyttigt för Ida som kan tappa lite driv & bjudning mellan två hinder. Det blir lite jobbigt helt enkelt. Säkerligen på grund av att jag har haft begränsade möjligheter att hoppträna mina hästar vilket har lett till att de inte hoppat så pass mycket kombinationer och serier som de kanske hade behövt.
Dagens övning var väldigt enkel men ändå effektiv för Ida. Krysset blir ett hjälphinder och det är inte lika krävande som en kombination, men ändå jobbigare än att hoppa ett ensamt hinder. Utsprånget låg på ca 120cm idag.
Ida kändes väldigt harmonisk och glad. Hon hoppade jättefint!! Så härlig.
Tidigare idag så red jag ut på Ida igen. Igår red vid 8 km, idag tog vi det lite lugnare, blev en tur på 5 km. Hittat en väg som det är fint gräsunderlag på (åtminstone i mitten). Den sträcker sig 500 meter. Så vi red bland annat fram & tillbaka där och jobbade på både i trav & galopp.
Nu har de slagit på fälten, däremot så har de inte kört bort/samlat upp det slagna gräset ännu. När de har gjort det så hoppas jag på att vi kan ta ett par ridpass på fälten. Det beror dock lite på hur mycket det regnar framöver. De får ju inte vara för mjuka eller hala.
Vissa verkar tro att det bara är att jobba på ute i naturen. Men nej. Tyvärr är man oerhört beroende av väder. Inte bara för att det kan vara svårt att rida i vissa väder, mest för att de påverkar underlagen som såklart måste vara tillräckligt bra. Det har varit ovanligt svårt att kunna jobba på ute i år. Först var det väldigt hårt överallt, det i kombination med värmen gjorde att hovarna inte höll för mer än skritt på de hårda vägarna. Grusvägarna är fortsatt stenhårda och ställen där det är mjukare underlag har nu på många ställen blivit för mjuka på grund utav allt regn. Helt klart lite klurigt. Men jag är iallafall glad över att jag kunnat jobba Ida två dagar i rad. Inte så bra som det hade blivit på en ordentlig bana, men ändå nyttiga ridpass som gett något.