Hoppa till innehåll

OM DAGENS RYTTARANALYS

Idag har alltså jag & mamma varit på ryttaranalys. Det betyder att man analyserar kroppen och bland annat undersöker stabilitet & balans. Man försöker att gå till botten med de svagheter man har för att kunna optimera sin sits och inverkan på hästen. Vi har t.ex. olika strategier för att hålla vår balans och samma strategier som vi använder i de olika övningarna kommer vi att ta med oss upp på hästryggen. Finns bra & mindre bra strategier.

Jag som massör (och snart PT) är ju själv utbildad i att utföra både rörelseanalys & hållningsanalys. Men det sagt så har jag redan ganska bra koll och väldigt god kännedom om mina svagheter i kroppen och förmodligen även vad de beror på. Däremot så är det alltid värdefullt att ta hjälp av andras kompetens, utrustning och tips. Det tycker jag verkligen att jag fick idag, jag är väldigt nöjd.

Jag har lite problem med höger höft. Det har gjort att jag är starkare i vänster ben, jag lägger också mer tyngd på det benet. Det vet jag om sedan innan. Roligt var dock att jag hade fin rörlighet i mina höfter (man fick rida på någon slags mekanisk häst). Jag lade heller inte mer vikt åt någon särskild sida när jag satt i en sadel. Skönt!

Vi fick även göra ett sittbensavtryck för att se om en smal eller bred midja passar oss bäst när det gäller sadlar. Jag har ett ”normalt” bäcken. Varken smalt eller brett mellan sittbenen, men om det drar åt något håll så är det åt det breda. Jag har alltid upplevt att jag kunnat rida och sitta bra i många sadlar och det är tack vare att jag har ett ”normalt” bäcken som ändå kan passa ganska många sadlar.

Jag fick primärt 3 saker med mig hem att jobba på: det första var att jobba på höger fotvalv som har säckat ihop, det påverkar i sin tur höger höft som vill ”sticka iväg något”. Inget nytt för mig. Det andra är att jag ska tänka på att rotera min högra höft bakåt litegrann, det har jag inte reflekterat kring så det var extra värdefull information. Det tredje är att jag ska släppa ner vänster bröstkorg en aning. På grund av den lilla skevheten jag har i höften så roterar jag nämligen något i överkroppen för att kompensera.

Detta är bara en del av det som kom fram idag. Hon gjorde många tester som ledde till flera intressanta diskussioner och nörderi. Hon var väldigt duktig på att se små detaljer och kunde få fram mycket information endast genom att granska hur vi gick.

Jag måste säga att både jag & mamma var riktigt duktiga. Om jag nu får säga det själv, haha. Känns verkligen som att vi är på rätt spår med vår träning. Jag är riktigt nöjd med hur vi kunde hålla balansen i de olika övningarna. Nu är vi ännu mer motiverade att jobba vidare med de övningar som vi blev tipsade om för att bli ännu bättre.

Publicerat iMin TräningPersonligt/ÅsikterResor

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *