Hoppa till innehåll

STRÄCK PÅ DIG!

Idag hade jag 30 minuters träningspass med lätt styrka kombinerat med stretching. Jag använder mitt full rörelseomfång, jag går ut i ytterlägen och låter kroppen sträcka och röra sig på många olika sätt. Jag varierar statisk stretch och dynamisk. Jag tränar min rörlighet helt enkelt.

Rörligheten är så viktig. Kroppen är gjord för att röras på. Är du begränsad kan du inte träna hela muskeln vilket kommer att hämma den. Rörlighetsträning kan alltså ge dig förutsättningar för att bygga och använda muskler på bästa sätt. Många har till exempel axlar som roterar framåt på grund av korta bröstmuskler. När bröstmusklerna drar axlarna framåt leder det till att man får den berömda ”ostbågehållningen”. Det kommer leda till att man inte kan aktivera sin övre rygg på ett korrekt sätt. Cirkulation och funktion försvinner.

Nu är jag ändå börjat tjata om detta så vill jag även slå ett slag för vår viktiga fascia. Fascian är ett nät av tusentals tunna sytrådar som jobbar längs med varandra. En vit hinna som sluter om våra muskler och organ. Om dessa klibbar ihop, vilket händer när vi vilar, kan problem uppstå. Till en viss nivå så hanterar kroppen det, men inte alltid. Om du tittar på en katt, eller ett litet barn, så sträcker de ofta på sig efter att de vilat. Det gör de på grund av att fascian klibbat ihop, vilket den gör varje natt när vi sover. Därför borde vi alla bli mer som katter & barn. Sträcka på oss och träna upp vighet och rörlighet.

Det är först på senare år som man verkligen fått upp ögonen för fascian och hur viktig den är. Länge skar man bara bort fascian när man dissikerade och forskade på lik. Nu vet man att fascian har mycket större betydelse för hälsa, värk och smärta än vi tidigare trott. Fascian står för mer än en tredjedel av rörelseapparaten, här sitter de flesta av våra smärtreceptorer och nästan all kommunikation i kroppen går via fascian. Faktum är att vi har fler smärtreceptorer i fascian än vad vi har i våra muskler vilket gör att man kanske faktiskt har ont i sin fascia, inte i muskeln. Om fascian blir skadad, klibbar ihop eller blir inflammerad får vi ont, svårt att röra på oss och vi återhämtar oss sämre.

Fascian hos män & kvinnor är olika. Östrogen och fascia hör ihop. Östrogen gör fascian mjukare. Följden blir att kvinnor lättare drabbas av ryggont, vrickar sig eller får korsbandsskador. Däremot drabbas de istället mer sällan av muskelbristningar då senornas och muskelfascian är mer elastisk.

Det finns så mycket som man kan forska i när det gäller detta område. Sedan jag började förstå hur kroppens muskler är beroende av varandra och hur viktig vår fascia är för vår rörelseapparat så har jag blivit mycket mer motiverad till att träna på min rörlighet. Kroppen gillar lite & ofta. Så jag försöker att köra några få minuters rörlighet några gånger om dagen.

Publicerat iMin TräningPersonligt/Åsikter

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *