Hoppa till innehåll

HÄLLEBO MERIADOC; mer om dagens tävling!

Idag åkte alltså jag, Johanna & Merry till Grankärrs Gränsryttare för att starta en LA:1. Grankärr är en sådan klubb som jag tävlat mycket på genom åren, och det är precis lika bra varje gång. Deras tävlingar är så välordnade och funktionärerna är supertrevliga.

Jag tycker att Merry kändes bra när jag värmde upp. Han är inte i toppform, mycket annat har kommit emellan. Och så är det ju ingen elitsatsning, så visst har det känts bättre, men på det stora hela kändes det väldigt bra.

När vi red in på banan fick jag det besked jag ville av Merry, han hade 100% fokus på mig. Bara i halterna måste han snegla lite på vad som hände runtomkring. Han kan bli lite seg inne på banan, men jag tycker att jag hade honom fint framme i traven. Kändes nästan som att det rann iväg, men det tyckte inte domaren som belönade oss med fler 8:or. Och jag förstår henne, när jag tittade på filmen så såg det inte alls ut att rinna iväg. Kanske kändes det bara så för att allting kommer väldigt snabbt i LA:1, särskilt eftersom att man rider på kort bana i just detta programmet. Vi belönades med 8 poäng på båda 10-metersvolterna i trav, och skänkelvikningarna belönades med 8 & 7 poäng. Väldigt viktigt eftersom att det är koefficient på det momentet, det betyder att poängen är värd det dubbla.

Vi fick egentligen bara en lite större miss idag (bortsett från att han ville kolla sig omkring i halterna), och det var galoppfattningen från skritt. Han tog 1-2 travsteg innan det blev galopp. Jag borde ha gjort en lite tydligare halvhalt innan jag fattade galoppen, då hade han varit bättre förberedd. Mitt fel. 5 poäng.

När galoppen väl kom igång började det rulla in både 7 & 8:or. Vi fick 8:or både på halvt igenom och förvänd galopp. Det senare momentet är det koefficient på. Det betyder att de två 8:or som vi fick för den förvända galoppen i själv verket blir fyra 8:or. Att sätta dessa moment extra bra gör mycket för den totala poängen. Galoppen är den gångart det brister mest i när han är i lite sämre form, men det kändes riktigt stadigt! Aningens segt i höger galopp, men vänster kändes kanon!

Domaren sätter även poäng på det ”allmänna intrycket”, och där finns det poäng att tjäna. Vi fick 7 poäng på gångarter, 6,5 på framåtbjudning, 7,5 på lösgjordhet, 8 poäng på ryttaren samt 8 poäng på korrektheten. Betyget på lösgjordhet & ryttaren är det koefficient på. Lösgjordheten är värd dubbelt så mycket, och ryttaren det tredubbla! Ni som redan tävlar dressyr vet ju detta, men det kanske finns några utav er som inte vet och gärna lär er mer.

Domarens kommentar: ”Snygg lydig häst som du visar väl. Önskar mer tryck i mellangångarter idag. Fin eftergift och form.”

Jag håller med domaren om mellangångarterna. De är just nu vår svagaste sida. Vår starkaste sida är nog att Merry är väldigt lydig & stadig, det är lätt för mig att noggrant visa upp programmet punkt för punkt.

Resultatet blev alltså 73% och en andraplats! Detta är faktiskt nytt personbästa på LA-nivå, både för mig & Merry som ekipage, men också för mig överhuvudtaget. Merry tyckte nog att det var minst lika roligt att springa ärevarvet som jag, kolla bara på dessa bilder som kommer nu.

Vi åkte hem väldigt glada & nöjda. Det är ju alltid extra roligt när man får sätta en ritt över det berömda 70%-sträcket och få pris i samma veva. Bästaste Merry!

Publicerat iExtrahästarTävling

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *