Hoppa till innehåll

TANKAR

Många som kommer till mig på jobbet är väldigt nyfikna människor som gärna frågar saker vilket bara är roligt. Tyvärr ger jag nog ganska tråkiga svar.

Jag gillar att tänka utanför boxen och att lyssna på dem som kanske har en annan syn på saker. Jag tar lite små guldkorn jag gillar överallt. Ibland får man användning av det.

I grund och botten så försöker jag dock att utgå från fakta, speciellt när jag svarar på frågor. Särskilt frågor från mina kunder, jag vill ju svara så korrekt som möjligt. Jag vill ge dem kunskap och inte kvacksalveri. Något som ger upphov till förvirring är till exempel muskelknutor. Om vi ska se vetenskapligt på den saken så hävdar flera forskare att de inte ens finns, och de har faktiskt en ganska bra grund till det. Man har dock inte forskat särskilt mycket på detta, så mer forskning kanske behövs. Vi vet helt enkelt inte vad det är för något.

Även om det skulle vara så att dessa ”knutor” inte finns (eller iallafall kanske inte på det sättet som många tror) så betyder ju inte det att spända muskler inte existerar. En sak som är säker är att smärta, ömhet, spända muskler och stelhet existerar i allra högsta grad. Det har vi nog alla känt eller råkat ut för. Ofta beror på det monotona arbetsuppgifter, överbelastning eller stress. Det är inte något som man bara kan ”lösa upp” eller ”trycka ut” som många uttrycker det, iallafall inte enligt den vetenskap som finns på området.

För att förebygga muskelspänningar så är det rörelse som gäller. Har man redan drabbats av det så är det fortfarande rörelse som är medicinen. Rätt typer av rörelser i lagom mängd. Och självklart spelar övrig hälsa in. Ett komplement till detta kan sedan vara massage eller olika typer av manuella behandlingar.

Massage har många bevisade fördelar. Mindre stress, mer ”må bra-hormoner”, starkare immunförsvar och flera andra grejer. Effekter som jag tänker hjälper onda muskler eller ett stressat sinne på traven🙏

Jag försöker att hålla mig uppdaterad och lära mig mer, jag är långt ifrån något proffs. Men en sak är säker. Det sprids väldigt mycket felaktig information via t.ex. Instagram. Alla har väl exempelvis sett kiropraktorer som knäcker människor. Ibland påstås det att ryggkotorna stuckit iväg både till höger & vänster och måste läggas rätt. Men nej. Det är inte riktigt det som händer. Hade vi haft en ryggrad där kotor och diskar gled runt på det viset så hade vi inte kunnat lyfta ett mjölkpaket utan att en kota ploppat iväg.

Jag vet inte riktigt vart jag skulle komma med detta inlägget. Jag vill nog egentligen bara påminna er om att många ”häftiga” förklaringar inte grundar sig i någon egentlig fakta. Det är inte heller fel att tro på olika hypoteser, vi vet långt ifrån allt. Det är ju en av anledningarna till att kroppen är så spännande😀

Publicerat iAllmäntPersonligt/Åsikter

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *