Hoppa till innehåll

LAKTATTEST

Idag fick två av mina klasskamrater göra ett laktattest på mig. Vi samkörde det med ett maxpulstest, därav den höga pulsen. Ett rent laktattest är inte så jobbigt som pulsen nedan visar.

Med laktattest menas att man mäter andelen mjölksyra i blodet som bildas vid träning. Mjölksyra är en slaggprodukt som bildas vid kraftig ansträngning, när cellerna inte får tillräckligt mycket syre.

Genom att göra testet så får man reda på vilket tempo eller effekt som respektive pulszon innebär. På mig tog vi även laktat efter avslutad prestation för att se hur återhämtningen var. Bäst att få ut så mycket fakta som möjligt när man ändå är igång.

Hursomhelst. Mitt resultat speglade det som jag redan kommit fram till själv. Nämligen att mjölksyran kommer vid ca 160 i puls. Och att jag är stark anaerobt. Jag tål mycket mjölksyra och kan jobba med den. Däremot är jag inte lika utvecklad aerobt och skulle behöva träna kondition på låg puls i ca 80% utav mina träningspass framöver för att förbättra det aeroba energisystemet😅

Jag har ju vävt in mer lågintensiva pass, men de är fortfarande relativt få. Sen ska man ju ha tid också. Jag satsar ju på styrkan. Hursomhelst, väldigt roligt att få testa på detta!!

Publicerat iAllmäntMin Träning

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *