Hoppa till innehåll

DRESSYRTRÄNING!

Det har kommit lite annat emellan, men idag fick vi till en dressyrträning med Ida & Lillan för Ulla. Senaste gången jag tränade för Ulla var den 17 maj. Så det var verkligen dags igen.

Lillan & Ida påväg ner till ridbanan inför dagens dressyrträning.

Ida fick börja. Jag måste säga att träningen med henne gick över förväntan, jag är supernöjd. Hon är inte i sin bästa form vilket brukar visa sig som mest i dressyren. Och visst syns det, men det syntes på ett ”bra” sätt. Man ser att det brister, men hon varvade inte upp. Vi kunde lugnt sammarbeta med varandra. Det blev verkligen ett så NYTTIGT pass för oss, jag vet redan nu att det kommer att kännas toppen nästa gång jag sitter upp. Det gör det alltid efter att jag tränat för Ulla.

Det som är svårast med Ida är att hon lätt kan bli stressad, speciellt av övergångar. Därför rider jag så få övergångar som möjligt mellan gångarterna (tränat mycket på övergångar inom gångarterna istället). Jag har testat det mesta, men lite givit upp faktiskt. Ulla har inte riktigt samma mörka syn på det som jag, ”konstigt” nog så lyckas hon bevisa varenda gång att vi minsann visst kan rida övergångar som är både ”mindre dåliga” och hyfsat bra emellanåt. Med Ullas hjälp höjer jag min ridningen ett snäpp till och det är just det som Ida behöver.

Träningen på Ida gick ut på att skapa ett så bra arbete som möjligt utefter vart hon var idag, det gör det ju visserligen alltid. Vi kan ju bara utgå efter hästen som vi har IDAG, inte hur de var igår eller förra veckan. Hursomhelst, vi tränade på skritt-halt-skritt, skritt-trav-skritt och sedan trav-galopp-trav. Vi red både böjda & raka spår. Genom att rida dessa övergångar varierat med böjda & raka spår i samtliga gångarter så kunde vi komma till en balans, bärighet och smidighet som var bra för dagen. Något som jag tar med mig är att rida lite fler halvhalter. Ida har ingen stor gång, inte liten heller. Väldigt normal och alldaglig. Eftersom att det inte känns så stort eller ”isär” så uppfattar jag inte alltid att hon kanske faktiskt är lite påväg ifrån mig. I det skede som hon är i just nu behöver hon extra mycket att jag själv är samlad och balanserad i min kropp samt rider fler halvhalter. Många gånger behöver jag också rida lite långsammare än vad jag tror. Annars blir det för mycket kraft för henne att bära upp och hon försvinner ifrån mig. I takt med att hon blir starkare så blir det naturligt att det så småningom går att göra samma sak med lite större och kraftfullare steg.

Sedan var det Lillans tur. Jesus. Jag har så mycket jobb framför mig, haha. Lillan har ganska raka bakben och vårat jobb idag gick ut på att hon skulle hitta mer bärighet och ”fjädring” i sina bakben.

En sak som gör det svårare är att en utav hennes svagheter just nu är att hon i höger varv vill stoppa sitt yttre bakben utanför kroppen och lägga höger bog inåt. Hon vill gå lite på sniskan kan man nog enklast förklara det. När jag försöker att korrigera detta så blir hon först förvirrad och lite stressad. ”Är det snabb galopp du menar att vi ska göra?” undrar hon. Men helt plötsligt förstår hon och då är det som hon säger: ”Det var ju inte så svårt, varför sa du inte bara detta från början?”. Hon börjar nämligen att förstå skänklarna och bitvis får vi fatt i yttersidan ganska bra. Det kändes väldigt bra, jag tror att vi kan fixa till det problemet ganska bra framöver. När kroppsdelarna väl hamnar rätt så är det inte så att hon vill därifrån, snarare tvärt om, mer som: ”Juste, så här var det ju bekvämare att springa”.

Nästa problem är våra galoppfattningar. Vi skjuter iväg som en liten kanon. Eftersom att jag inte vill dra henne i munnen så har jag lite ”släppt” henne vilket möjliggör att hon skjuter iväg ännu mer. Inte bara att jag släpper tygeln, utan hela min kropp & hållning. Idag fick jag träna på att lugnt och fint sitta kvar medans jag lugnt ber om galoppen. Det var varken snyggt eller lätt, men det kommer att ge resultat.

Lillan gör det inte så lätt för mig men jag är givetvis jättenöjd med henne. Hon ställer så många frågor till mig och hon kommer själv med vad hon tror är svaret (ibland rätt, och många gånger fel🤭😂) innan jag knappt hinner att förklara, haha. Jag ska försöka att styra upp min ridning och guida henne tydligare & noggrannare.

Finaste tjejerna🤎 Kolla Lillans hals och bogparti! Hon har nog inte vuxit på höjden i år, men hennes hals och bogparti har blivit både längre & större.
Publicerat iHållidejKällhults SpotlessTräningar

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *