Hoppa till innehåll

Månad: juli 2024

JOBB✅

God eftermiddag! Klockan är nu 15:30 och jag har precis slutat att jobba. Eller nästan iallafall, lite administrativt jobb kvar på datorn. Finns lite handdukstvätt att ta tag i med, men det sköter sig nästan självt.

Idag har det varit extra roligt att jobba, många trevliga möten. Fick mycket positiv energi tillbaka!

Just nu, 15:30.

Egentligen borde jag väl rida idag, men jag har bestämt mig för att hoppa över det. Först måste boxarna mockas. Sedan tänkte jag bygga om på ridbanan eftersom att jag ska hålla i en träning imorgon. Bara det tar sin lilla tid, så jag har bestämt mig för att ta kväll efter det.

Morgondagen är ganska fullbokad redan nu, jag vet inte om jag hinner att rida imorgon heller. Jag får ta det lite som det kommer, det beror nämligen på om den sista lediga tiden jag har ute för massagen denna vecka blir tagen eller inte. Däremot så blir det med säkerhet fullt fokus på hästarna & ridning fredag, lördag & söndag!

Lämna en kommentar

BONAVENTURE

Nu kommer sista inlägget med bilder från USA-resan. Dessa bilder är från Bonaventure Cemetary som ligger i Savannah.

Det är ”bara” en kyrkogård. Men den är otroligt stor. Ligger vackert. Dessutom är det stor variation. Den ena graven är inte den andra lik. Finns mycket att titta på medans man strosar runt.

Lämna en kommentar

HELGEN

Efter jobb och ridning i fredags så gav sig jag, Zacke och Idun ut på kantarell-jakt. Vi hittade en hel del, så pass mycket att det tog minst en timme för oss båda att hjälpas åt med rensningen. Men det har i sin tur räckt till pålägg för många mackor under helgen.

Hej & hå, kämpa på, haha.
Fin skymning i fredags.

I lördags red mamma Ida och jag red Lillan. Mamma har inte ridit Ida så mycket och enligt mamma så har det inte alltid gått så bra. Men nu har Ida kommit längre i sin utbildning och mamma har utvecklats mycket genom att rida Palle betydligt mer. Det gick riktigt bra för dem igen!

Lillan har ju (tyvärr) gått mindre än tänkt i sommar. Hon vilade i fyra veckor pga en hälta. Sedan hann jag rida sju ridpass, och det var ju sju ganska lugna och lite inkännande ridpass för att känna att allt var 100% igen. Sedan for jag till USA och då blev det ju vila i fyra veckor till. Igår var första gången som vi jobbade lite mer ordentligt i galopp igen, vi vävde dessutom in bommar i galoppen som gick riktigt bra. Passet innan det här så berättade jag att hon var lite spänd och jag valde att inte galoppera alls. Igår var hon lugn som en filbunke och hade fullt fokus på det vi skulle göra. Väldigt roligt. Hon är så känslig, ambitiös och rolig att rida när vi får allting på plats.

Ful bild, har tyvärr inget roligare att bjuda på.

Under lördag kväll blev det också ett träningspass för min egen del. Jag har ju vilat från träning, masserande och ridning under ungefär fyra veckor. Hästarna känns fina och peppade. Jag känner mig trött och svag, haha. Jag är nog snart tillbaka, men det har varit mycket träningsvärk, både från träning och ridning. Jag tror inte att jag vilat från ridning i fyra veckor i hela mitt liv.

Söndagen (idag alltså) började med att jag red en ungponny. Andra gången som jag rider den. Gick mycket bra. En väldigt trevlig ponny, men lite grön (som de till viss del bör vara vid den åldern). Så vi jobbar med att skapa ett bättre arbete genom kroppen ihop med balans & rytm. Jag red den över galoppbommar idag, där är tanken att hon ska lära sig att vara kvar i balans och kunna ta sig an bommarna på ett bra sätt. Hon är väldigt känslig i munnen så det gäller att jag håller tungan rätt i mun och är väldigt pålitlig & trygg i min hand så att hon vågar att möta den. Hon har stora gångarter och har lätt för att skjuta på, vi behöver skapa lite mer bärighet och styrka att hålla ihop kroppen.

Efter det så hade jag & mamma egentligen tänkt att rida, men vi hade en del stallgöra + stallstäd att ta tag i så vi prioriterade att få det gjort.

Nu är klockan strax efter 15:00 och jag har precis kommit in från stallet. Försöker att kolla på OS i Fälttävlan men just nu laggar HBO… Så tradigt.

Lämna en kommentar

TANKAR

Jag har läst lite kommentarer angående ”pisk-skandalen” och jag måste säga att jag blir förbluffad när jag läser bland kommentarerna.

Innan jag berättar vad jag anser om kommentarerna så måste jag säga att jag blev så besviken när jag såg filmen. Innan jag såg filmen så tänkte jag att det kunde vara ”ett misstag” som fastnat på film, vilket de flesta av oss någon gång gjort, speciellt innan man visste bättre. Men filmen visar inget misstag, det visar en grym behandling av hästen. Utöver att skada och stressa hästen så är det ju en potentiellt farlig situation. Dessutom var det inte särskilt länge sedan. Jag har tidigare sett upp till ”C” och tyckt att hon varit ett mycket gott exempel. Men icke. Så himla dåligt.

Nu till kommentarerna.

Många klagar på att anmälan kommit in för sent och att det finns en baktanke med den. Att bråka och spekulera kring det är ju bara slöseri med tid och tar fokus från det som spelar roll. Det som spelar roll är behandlingen av hästen. Eller? Vissa verkar tycka att det är sekundärt, det tycker jag är märkligt.

Dessutom är det riktigt hård stämning i kommentarsfälten. Sorgligt att läsa.

Andra kommentarer som förbluffar mig är de som kommenterar i stil med: ”Vad har hänt med vår sport?”. Då undrar jag om de levt under en sten? Och jag menar absolut inte att vara spydig när jag skriver så. Jag undrar genuint, haha. Jag tror inte att det var bättre förr. Förändringarnas vindar blåser och nästa generation kommer att vara bättre. Nu uppdagas det som tyvärr alltid funnits. Det är jag övertygad om. Vi utvecklas, det är det som jag anser händer. Precis som att det exempelvis inte längre är tillåtet att slå barn i skolan eller i hemmet så tycker vi inte heller att det är okej att göra så mot våra djur.

Det var mina tankar om det hela. Ta hand om varandra där ute💌

Lämna en kommentar

BRA RIDPASS!

Igår jobbade jag inne i massagesalongen under dagen, sedan hann jag & mamma städa i stallet litegrann innan det var dags för mig att hålla i träning här hemma under eftermiddag/kväll. Mycket roligt!

Idag körde jag ett kortare arbetspass under morgonen, sedan åkte jag hem och red Ida samt mockade, fixade foder och så vidare. Ida och jag arbetade på samma sak som min elev fick göra på sin ponny igår. Det vill säga en liten bombana där fokus ligger på att öva rytm och balans i både trav & galopp.

Balans är A & O när det kommer till ridning och hoppning enligt mig. En balanserad häst kan hålla en jämn rytm och bära upp sin kropp oavsett om den hoppat ett hinder, svänger eller springer rakt fram. Att hästen kan bära upp sin kropp är en förutsättning för att kunna reglera den. När hästen är tillräckligt balanserad och kan hålla en jämn rytm så underlättar det också avståndsbedömningen för ryttaren väldigt mycket. En häst som är i balans och vältränad har också lättare för att göra ett bra språng om den skulle komma lite nära eller långt ifrån hindret.

Det är ett arbete som aldrig blir färdigt, det är en pågående process som måste underhållas och utvecklas hela tiden. Ida överraskade mig idag genom att göra det riktigt bra. Hon gjorde mig så glad, känslan var verkligen toppen och vårt samarbete kändes superbra.

Lämna en kommentar

ST MARYS

Vi bodde strax utanför St Marys ihop med våra släktingar som bor där. St Marys är en liten stad och den fjärde juli åkte vi in till centrum för att titta på 4th of July-paraden!

Till och med Grinchen hade vågat sig ut i 32 graders värme, haha.
Paraden innehöll allt ifrån blåljuspersonal till reklam för restauranger, politiker, scouter och lokala idrottsgrupper.
På promenad i St Marys! En väldigt lugn men ändå levande stad. Flera mysiga butiker, små museum och härlig omgivning.
Här promenerar och utforskar vi området där vi bodde. Älskar omgivningen där.
Lämna en kommentar

STJÄLPREDA

Tre bilder som jag tog på Lillan igår. Hon kan verkligen konsten att känna på sig när jag uppe vid boxarna och ska mocka, fixa med maten och så vidare. Hon är så nyfiken och social, kommer nästan alltid fram och stjälper i mitt arbete, haha.

Lämna en kommentar

HEMMAGJORD SORBET

Mango och vanlijkvarg mixat och sedan skjuts in i frysen. Perfekt som mellanmål de varma dagar som varit. Jag toppar med lite kokos för att få lite crunch. Denna glass är både god och fiffig om man vill slå två flugor i smäll och dessutom få i sig protein. Vill man bara göra den så god som möjligt så tycker jag att det blir godast att mixa med kokosmjölk! Vi har ätit mängder utav detta de senaste dagarna.

Lämna en kommentar

ALLA TRE✅

Idag har alla tre hästar gått. Jag red Lillan & Ida. Mamma red Palle. Alla hästar var fina och duktiga!

Jag & Lillan rider nu pass på ca 3 km. Det innebär oftast att passet landar på 20 minuter. Utöver det skrittas hon fram och av i skogen för hand omkring 2-3 km totalt. Vi har ju tidigare ridit längre än så, men den här sommaren har ju tyvärr inneburit lite väl mycket vila, både frivillig och ofrivillig. Så vi är just nu under upptrappning.

Lillan gick superbra i traven idag. Stadig. Balanserad. Taktmässig. Så fin i sin överlinje och form. Passade på att väva in en bom också. Gav henne en paus efter mycket fint arbete. När jag tog tyglarna igen så blev hon lite stressad och spänd. Hon taggar igång och ”gör sig beredd” på att eventuellt galoppera. Jag tror att hon får lite adrenalin och så slår det liksom över. Hon blir spänd, känns lite otäck och det känns som att hon ska ge sig iväg. Började att rida massor av olika vägar i traven och efter bara några varv så spände hon av och kom tillbaka och gjorde traven riktigt bra igen. Valde att inte galoppera alls idag för att verkligen befästa rätt saker. Väldigt nöjd med att hon kom tillbaka till fokus och att hon visade en sådan kvalitet i traven. En form jag är genuint nöjd över och som jag tycker är riktigt bra för hennes ålder.

Ida och jag hoppade lite idag. Bara kryss. Mycket olika vägar och många varvbyten. Stod i lätt sits hela tiden. Fick en pangkänsla faktiskt. Hon var så jämn, balanserad och positiv. Det var enkelt att växla mellan de olika varven. Hon var kvar i rytmen oavsett om det var rakt eller böjt spår. Kändes riktigt bra och väldigt roligt. Ett sådant ridpass man blir lite extra glad över.

Ida på väg till ridbanan, hon var tredje och sista hästen ut idag.
Lämna en kommentar