Hoppa till innehåll

BOMMAR✅

Idag har jag & Ida ridit bommar (och tagit några enstaka språng). Vi har jobbat på grunderna. Som alltid.

På G till ridbanan! Luggen är verkligen bedrövlig🤣

För mig är grundridning mer än gas, broms & styra. Det är också en typ av ”grundridning”, ibland upplever jag att ordet fått två olika betydelser, eller så innebär det helt enkelt olika saker för olika människor.

Hursomhelst, när jag talar om grundridning på mina hästar så pratar jag om takt, kontakt, balans & lösgjordhet. Målbilden är att hästen ska bjuda jämt på båda tyglarna, vara genomsläpplig och därmed också kunna spåra & forma korrekt. Rytm och bjudning ska vara detsamma i svängen som på raksträckan. I detta ska man kunna styra på hinder (eller rida in i en rörelse), då har jag gett min häst bra förutsättningar för att använda sin kropp hållbart och klara hindren/rörelsen på ett bra sätt.

Kan min häst t.ex. forma & spåra korrekt så kan jag också rida skolorna. Åtminstone i teorin. Det kräver lite träning för att hitta rätt i sin hjälpgivning så att hästen kan spåra & forma även på rakt spår vilket är exakt det exempelvis en öppna innebär. Att kunna forma sin häst korrekt är också en förutsättning för att kunna göra exempelvis piruetter. Utöver att det är en given ingrediens i flera rörelser så är det en förutsättning för att hästen ska bära upp sig själv på rätt sätt och aktivera rätt muskler genom svängarna.

Grundridning är ett pågående arbete, jag blir aldrig ”klar”. Jag beundrar verkligen dem som är riktigt skickliga på grundridningen. Är det något jag vill bli riktigt bra på så är det just grundridning, det skiljer agnarna från vetet enligt min mening. Det är genom att vara en god hästmänniska och få varje häst (genom god grundridning) att använda sin kropp så bra som de kan utefter deras förutsättningar som jag kan ta fram det bästa ur hästarna jag rider.

Tillbaka till dagens ridpass. Jag tycker att jag & Ida överlag gjorde bommarna väldigt bra! Hon var lite spänd idag, men hade fint fokus på sin uppgift större delen utav tiden. Hon blir alltid lite mer tå i samband med fällning, dessutom väldigt blåsigt idag. Som om inte det vore nog så har omgivningen precis brevid banan förändrats lite, och vi vet ju hur känsliga hästar kam vara när det gäller förändringar😅 Och det ska vi ju inte bara beskylla hästar för, även människor kan ju tendera att stressa upp sig när det händer förändringar i deras liv😉

Bommarna som vi red idag. Det är två galoppsprång mellan dem till höger, 9m. Och så är det 3m mellan de blå bommarna till vänster.
Publicerat iHållidejPersonligt/Åsikter

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *