Hoppa till innehåll

Dag: 15 oktober 2024

INSTÄLLNING

Jag har alltid varit väldigt bra på att prestera på tävling. Jag ser mig själv som någon som har väldigt bra fokus och oftast tar bra beslut trots att de kan behöva ske snabbt i en pressad situation. Jag anser att jag alltid haft en fallenhet för detta, men det är också en förmåga som jag utvecklat under årens lopp. 2015 gick jag in en svacka, det tog flera år att helt lämna den. Det blev en viktig påminnelse om hur viktigt det är att dels ha rätt tränare & team omkring sig, men också att ens inställning och hur man tänker & resonerar är extremt viktig.

Jag tänkte summera några lärdomar som jag tagit till mig genom åren.

ETT. Varje tanke vi tänker leder till en fysiologisk reaktion. Vi tänker mellan 20 000 – 60 000 tankar per dag. Dessa tankar kan antingen ta dig närmare eller längre ifrån dit du vill.

TVÅ. Great things takes time. Det som tar tid att bygga upp står stadigare och är inte lika lätt att rasera. Att göra ett bra jobb lönar sig alltid, kanske inte direkt. Den stora framgången kanske inte kommer imorgon, eller nästa månad. Men över tid kommer det att ge utdelning.

TRE. Känslor. Det är viktigt att kunna hantera sin känslor i sadeln och även när man tänker på sin prestation. Istället för att fundera på om det kändes dåligt eller bra (eller om man red bra eller dåligt) så är det bättre att utgå från fakta. Bryt ner det till vad du faktiskt GJORDE bra och vad du kan ta med dig till nästa gång.

FYRA. Fokusera på lösningen, inte problemet. Istället för att klaga på att hästen känns si eller så, fokusera på hur du kan hjälpa den.

FEM. Sätt upp mål baserade på prestation, inte resultat.

SEX. Svårt att hålla fokus? För att kunna hålla fokus måste du ha en tydlig uppgift att kunna hålla fokus på. T.ex. ”Jag ska fokusera på att rida bra vägar och hjälpa min häst att vara i balans”. Jag väljer alltid några fokuspunkter och fokuserar sedan på dem.

SJU. Alla tävlingar har ett syfte. Innan varje klass så funderar jag över vilket syfte jag har med tävlingen. Har jag flera bra rundor i ryggen som gör att jag faktiskt kan rida lite tuffare mot klockan? Eller behöver hästen, jag eller vi som ekipage göra en skolrunda i en klass längre istället? Jag har ALLTID ett syfte med varje start jag gör.

Jag satsar inte på en framskjuten placering i varje klass jag startar eftersom att det inte är hållbart. När jag rider genomtänkta skolrundor så ökar hästens och mitt självförtroende. När man ska vinna en klass kommer jag att rida fortare, kanske får hästen hoppa av på en distans som inte är perfekt. Hästen får ge lite mer av sig själv för att vi ska klara det. Samma sak när man kanske rider en klass för högt och hästen får ge mycket av sig själv för att klara uppgiften. Det är något som jag ser ganska ofta. Många gånger så kanske inte ryttaren själv uppfattar att de närmar sig ett bakslag eftersom att de ändå ”klarar det”. När hästen har fått vrida ”in och ut” på sig själv för många gånger så tröttnar den. Då har man snart en häst som blir ovillig till att göra uppgiften. Så. Släpp prestigen och rid de klasser som ni behöver just nu. Inte vad du själv tycker att du ”borde” eller vad andra förväntar sig.

Lämna en kommentar