Hoppa till innehåll

Dag: 7 oktober 2024

JA!!!!!

I fredags ”hoppade” jag Lillan litegrann. Mest bommar och upphöjda bommar. Det gick verkligen superbra och var ett stort steg i rätt riktning. Idag plockade jag upp det arbetet igen, fast denna gången höjde vi upp till strax under 80cm. Så att vi faktiskt hoppade. Och det gick ännu bättre än i fredags!!! Jag låg och rullade på dessa hinder 4-7 gånger på raken i fler än en omgång med en helt galet bra känsla. Hon var helt perfekt. Sedan vi fick ordning på högersvängen så har hennes balans blivit flera snäpp bättre, och vips så funkar ytterligare flera saker. Jag är löjligt nöjd efter dagens ridpass, ny toppnotering för oss som ekipage. Detta är vår bästa hoppning hittills!😭🙏🤎💪

Detta är ytterligare ett bevis på hur viktig balansen är och att man måste komma underfund med den. En obalanserad häst kan vara orsaken till att den rinner iväg, men också att den inte går fram. Det kan yttra sig på flera sätt.

Det är alltid lika frustrerande när människor inte ser detta och säger saker som: ”Han älskar att hoppa”. När hästen i själva verket bara springer i stress och obalans. Eller: ”Han går inte fram, är seg och etc”. Och att man då forcerar hästen framåt. Men att jaga hästen framåt kommer inte att ge dig bjudning eller balans.

Det är så viktigt att försöka att se den hela bilden och förstå VARFÖR det blir som det blir. Först då kan man angripa det problem som gör att hästen inte bjuder framåt eller springer på. Man måste våga att backa och jobba med dessa grejer. Nu börjar allt detta jobb med Lillan att ge utdelning. Hade jag bara kört på och envisats med att hoppa trots att det inte sitter tillräckligt bra så hade jag fått problem med en häst som antingen springer iväg eller blir ”istadig”.

Sakta men säkert! Och med vissa går delar av utbildningen lite saktare än med andra, men rätt som det är så kan utvecklingen skjuta iväg. Detta repeteras om & om igen utav de bästa på clinics och så vidare. Nyckeln är att verkligen ha is i magen och lita på processen. Eller det är åtminstone min filosofi. Och det har ju gett utdelning. Jag är väldigt nöjd med vad jag har skapat ihop med flertalet hästar. Tack vare att jag själv fått utbilda mina ponnyer och hästar så har jag lärt väldigt mycket.

Lämna en kommentar

HELGEN

Igår var jag, Jonna och Zacke i Huskvarna. De deltog i John Bauer Trail Run. Jag drack kaffe, åt bullar och tittade på, haha. Det gick bra för dem båda!👏😃

Vi kom hem under senare eftermiddag. Jag hann precis rida Ida innan mörkret. Det blev en lite körig tur. Vi stötte på älg hela 3 gånger (!!!) under rundans gång. Hon blev spänd och jag fick hoppa av delar av rundan så att vi skulle komma vidare.

I lördags så höll jag i träning och efter det hjälpte jag mamma & pappa att rensa ut en gammal lada. Det tog sin lilla tid, så det var det som jag hann med den dagen.

🧹💪
Lämna en kommentar