Hoppa till innehåll

Månad: oktober 2024

GÅRDAGENS GYMPASS:

Det är fortsatt lite glest mellan gångerna, men gårdagens pass gick riktigt bra ändå. Jag var lite seg när jag kom dit, men blev överraskande pigg efter ett tag.

Jag körde:

Benpress, 130 kg x9, 2 set.

Benspark, 58,5 kg x8, 2 set.

RDL, 65 kg x9, 2 set. (Brukar normalt köra 75kg, men jag hade ryggskott förra veckan så jag ville inte utmana ödet.)

Utfallsgång med 2 kettlebells. 14 kg styck (28 kg totalt). 20 steg. 2 set.

Lämna en kommentar

UTERITT✅

God förmiddag! Onsdag idag. Jag, Idun & Palle har ridit ut nu under morgonen. Gäller att passa på innan de börjar att jaga älg här i skogarna, nu har dessutom älgflugorna försvunnit🙏

Eftermiddagen och kvällen lite senare idag bjuder på jobb i massagesalongen. Imorgon jobbar jag istället förmiddag för att sedan rida en jobbhäst på eftermiddagen. Sedan har jag lite administrativt jobb som jag bör få in någonstans också, jag får se när det passar.

Hoppas att allt är bra med er, hörs snart igen!

Lämna en kommentar

INSTÄLLNING

Jag har alltid varit väldigt bra på att prestera på tävling. Jag ser mig själv som någon som har väldigt bra fokus och oftast tar bra beslut trots att de kan behöva ske snabbt i en pressad situation. Jag anser att jag alltid haft en fallenhet för detta, men det är också en förmåga som jag utvecklat under årens lopp. 2015 gick jag in en svacka, det tog flera år att helt lämna den. Det blev en viktig påminnelse om hur viktigt det är att dels ha rätt tränare & team omkring sig, men också att ens inställning och hur man tänker & resonerar är extremt viktig.

Jag tänkte summera några lärdomar som jag tagit till mig genom åren.

ETT. Varje tanke vi tänker leder till en fysiologisk reaktion. Vi tänker mellan 20 000 – 60 000 tankar per dag. Dessa tankar kan antingen ta dig närmare eller längre ifrån dit du vill.

TVÅ. Great things takes time. Det som tar tid att bygga upp står stadigare och är inte lika lätt att rasera. Att göra ett bra jobb lönar sig alltid, kanske inte direkt. Den stora framgången kanske inte kommer imorgon, eller nästa månad. Men över tid kommer det att ge utdelning.

TRE. Känslor. Det är viktigt att kunna hantera sin känslor i sadeln och även när man tänker på sin prestation. Istället för att fundera på om det kändes dåligt eller bra (eller om man red bra eller dåligt) så är det bättre att utgå från fakta. Bryt ner det till vad du faktiskt GJORDE bra och vad du kan ta med dig till nästa gång.

FYRA. Fokusera på lösningen, inte problemet. Istället för att klaga på att hästen känns si eller så, fokusera på hur du kan hjälpa den.

FEM. Sätt upp mål baserade på prestation, inte resultat.

SEX. Svårt att hålla fokus? För att kunna hålla fokus måste du ha en tydlig uppgift att kunna hålla fokus på. T.ex. ”Jag ska fokusera på att rida bra vägar och hjälpa min häst att vara i balans”. Jag väljer alltid några fokuspunkter och fokuserar sedan på dem.

SJU. Alla tävlingar har ett syfte. Innan varje klass så funderar jag över vilket syfte jag har med tävlingen. Har jag flera bra rundor i ryggen som gör att jag faktiskt kan rida lite tuffare mot klockan? Eller behöver hästen, jag eller vi som ekipage göra en skolrunda i en klass längre istället? Jag har ALLTID ett syfte med varje start jag gör.

Jag satsar inte på en framskjuten placering i varje klass jag startar eftersom att det inte är hållbart. När jag rider genomtänkta skolrundor så ökar hästens och mitt självförtroende. När man ska vinna en klass kommer jag att rida fortare, kanske får hästen hoppa av på en distans som inte är perfekt. Hästen får ge lite mer av sig själv för att vi ska klara det. Samma sak när man kanske rider en klass för högt och hästen får ge mycket av sig själv för att klara uppgiften. Det är något som jag ser ganska ofta. Många gånger så kanske inte ryttaren själv uppfattar att de närmar sig ett bakslag eftersom att de ändå ”klarar det”. När hästen har fått vrida ”in och ut” på sig själv för många gånger så tröttnar den. Då har man snart en häst som blir ovillig till att göra uppgiften. Så. Släpp prestigen och rid de klasser som ni behöver just nu. Inte vad du själv tycker att du ”borde” eller vad andra förväntar sig.

Lämna en kommentar

ALLA TRE✅

Idag har jag ridit alla 3 hästar. Ida & Lillan dressyrtränades för Ulla. Palle reds ut ihop med Idun. Samtliga hästar skötte sig fint!

Ida var superfin på träningen. Lite seg och ville inte riktigt jobba i början. Kanske lite trött sedan tävlingen? Men efter lite arbete så blev hon jättefin.

Lillan hade MYCKET i huvudet idag. Hon ville gå iväg, förekomma och bara skyffla på. Så vi tragglade balans, balans & balans. Arbetet gav resultat och vi fick flera fina sekvenser.

Bild från dagens uteritt med Palle & Idun!😍
Lämna en kommentar

SÖNDAG

Idag har jag tagit det lite lugnt. Det kostar på att tävla två dagar i rad. Men det har gett energi också, både Palle & Ida var ju toppenduktiga. Väldigt roligt! Jag har spanat in ytterligare en tävling, frågan är bara om jag ska anmäla Palle eller Ida. Hmm. Får fundera lite till på det.

Idag började dagen med att jag höll i en hoppträning för två duktiga ponnyekipage🤩 Nästa vecka kommer förhoppningvis ett helt nytt ekipage hit för träning, väldigt roligt och spännande.

Efter träningen så mockade & fixade jag stallet. Efter det så fick hästarna komma in en sväng, det började nämligen att regna och de hade inga täcken på sig. Det behöver de inte nödvändigtvis ha, men de visade att de inte var helt nöjda. De gruffade lite i hagen och var inte harmoniska.

På eftermiddagen så åkte vi och träffade en hundgrupp som vi blivit inbjudna till. Perfekt träning för Idun!

Efter träffen så åkte jag, Zacke och Idun vidare till Zackes föräldrar för en fika eftersom att Zacke fyller år imorgon🎂 Mysigt avslut på en bra söndag!

Lämna en kommentar

HÅLLIDEJ; gårdagens tävling!

Igår var det Idas tur att åka till Jönköping och tävla. Vi startade en 120cm bedömning A:O. Alltså en tidshoppning. Vi red felfritt och knep den sista placeringen, en fin sjundeplats av 27 starter. Whoop-whoop!

Vi kom till tävlingsplatsen ca 15.30. Vi lämnade 17.15. På en timme och 45 minuter hann vi gå banan, gå på toa, vetcheck, tävla i en klass med 27 starter, ta rosettbilder och fika på plats. Sjukt effektiv tävlingsdag. Men på gränsen till stressig. Klassen gick fort och jag var uppe på Ida endast 25 minuter från det att jag skulle starta. Lägg då till att det ändå är en liten bit från framridningen till framhoppningen. Så det var lite på håret, men jag hann med det jag ville hinna med. Så det var skönt.

Här kommer analysen från gårdagens runda. Tycker att vi får ett bra första språng. Kanske att hon kunde varit lite mer engagerad. Jag har en distans som ligger lite åt det nära hållet, så jag ville inte lägga på för mycket skänkeln och riskera att komma för nära. Hon touchar hindret litegrann. Ida är inte den försiktigaste hästen, så en påminnelse om höjden är bra för våran del.

Beslutade mig för att rida innanför blomman till hinder nummer 2 för att spara tid. Det gjorde vi fint tycker jag. Efter hinder nummer 2 så var det 6 galoppsprång fram till hinder nummer 3, en svart oxer. Hon gör den linjen väldigt fint tycker jag.

Efter den svarta oxern så har vi en vänstersväng tillbaka över ett räcke. Jag red en lite tightare sväng än vad jag normalt sett hade gjort, men det går ju att korta ner den betydligt mer. Vi behöll flytet i svängen och sedan har vi en ganska lång väg till hinder nummer 5, en gul oxer. Försökte att galoppera på lite vilket leder till att hon går isär något och vårat byte blir orent, men hon rättar sig. Jag tar ut vägen lite till oxern och väljer att gå utanför blomman. Men jag håller mig nära blomman och försöker att hålla galoppen så att vi inte lägger in onödiga galoppsprång. Jag funderade lite kring om jag skulle gå innanför blomman till oxern eller inte, men att gå utanför kändes rätt av flera anledningar.

Efter den gula oxern så red de flesta 7 galoppsprång ner till räcket (tror jag). Det var min plan. Men jag lade in 8 galoppsprång. Jag minns inte vad jag stegade där, lite dumt. Jag hade viljat veta det. Nu blev det ju ganska bra ändå, vi klarade ju hindret. Men vi hade grejat 7 galoppsprång utan att stressa på om jag hade valt att hålla innerspår och inte bromsat.

Efter att vi hoppat räcket så är det dags att hoppa nummer 7, kombinationen. Hon hoppar den jättefint tycker jag. Hade lite beslutsångest för om jag skulle gå innanför eller utanför blomman till hinder nummer 8. Jag hade kunnat gå innanför (och hade nog gjort det) om hindret hade varit ensamt. Men efter nummer 8 så hade vi 5 galoppsprång till hinder nummer 9. Lite framåt. Jag ville inte riskera att behöva korta ner galoppen för mycket för att hinna med svängen och sedan få jaga för att räcka fram på 5 steg. Så jag höll utanför blomman och såg till att inte bromsa utan rida med i rytmen. Vi får ett framåtläge på räcket och hon går isär litegrann eftersom att jag måste mana på en aning för att nå fram, men vi kommer ihop skapligt igen fram till hinder nummer 9.

Efter nummer 9, så har vi bara ett hinder kvar. Jag försöker att hålla tempot och svänga lite tight runt hinderna. Ida slår om något steg i bakbenen, så detta är på gränsen på hur snabbt & snävt hon kan gå utan att tappa balansen. Tycker ändå att vi gör den svängen bra och inte ödslar någon onödig tid. Hon hoppar fint även över det sista hindret och vi är i mål efter en runda som jag var riktigt nöjd med!

Vann ytterligare en påse med hudvårdsprodukter!
Ida var inte sugen på att ta bilder. Öronen ville inte fram. Dessutom så såg hon lite rolig ut då jag klippt av nästan hela luggen. Hon hade nämligen knölat den full av kardborrar… Jag visste att det skulle bli lite tight med tiden när vi åkte, därav extra ful klippning🤣
Zacke var hästskötare igår!
Lämna en kommentar

PALLE; gårdagens tävling!

Igår åkte jag, Palle & mamma till Jönköping. Jag & Palle startade 90 & 100cm. Vår första hopptävling för i år. Det var lite nervöst faktiskt. Jag har inte ridit några relaterade avstånd på Palle i år och visste inte riktigt hur distanserna skulle kännas. Jag gillar att ha stenkoll.

I 90cm var Palle lite oengagerad. Vi rev ett hinder. En lugn och säker runda i övrigt. Direkt efter ritten ställde sig Palle och kissade. Och kissade. Och kissade. Han har aldrig ställt sig mitt på en tävlingsplats och kissat på det viset. Det kanske spelade in? När jag värmde upp honom till 100cm lite senare så kändes han som en ny häst. Framme, engagerad och riktigt fin!

Dags för analys från rundan i 100cm! Vi får en fin start på hinder nummer 1 & 2. Efter hinder nummer 2 så är det en båge ner till hinder nummer 3 med ett avstånd på 28 meter-ish. Det ska vara 7 galoppsprång, men jag red 8 galoppsprång på denna och även nästa båge. Hade behövt stå på lite mer i galoppen och hålla innerbåge för att få mina 7. Nöjd med mitt val, även om det idealiska är att rida på 7 galoppsprång.

Efter hinder nummer 3 så får jag hjärnsläpp och glömmer vart jag ska (😱). Därför blir vägen till hinder nummer 4 inte skitbra. Syns inte så tydligt på filmen dock. Jag visste inte vart jag skulle förens jag såg numret vid sidan av hindret, och då fick jag svänga snabbt. Så jäkla irriterande, men tur att det löste sig.

Sedan rider vi den andra bågen ner till oxern, nummer 5. Han hoppar den fint. Tycker att vi gör hinder nummer 6, kombinationen, och den avslutande linjen med 5 galoppsprång fint också.

Den svarta oxern på diagonalen är hinder nummer 9 och det första hindret i omhoppningen. Vinnaren och även den som kom 3:a gick innanför den blåvita oxern. Jag valde att gå utanför och försöka att ta ett framåtläge istället. Och det fick jag. Sedan följer två högersvängar. Alltså åt Palles blinda håll. Först det regnbågsfärgade räcket, sedan kombinationen. Tycker att vi gör båda svängarna riktigt bra. Efter kombinationen är det bara ett hinder kvar. Jag vet att jag ligger bra till, så jag bara vänder upp och hoppas på att få en distans som är ok. Ser ett framåtläge och ber Palle att kliva fram och ta det, det gör han såklart. I mål och in på en andraplats. Endast en halv sekund från vinnaren trots att vi gjorde ett annat vägval.

Prisutdelning.
😂😍
Fin rosett! Utöver det fick jag anmälningsavgiften tillbaka och hudvårdsprodukter.
Det var serum, sminkborttagning, ansiktsmask, multi balm (för läppar, händer, naglar) och någon kräm man kan ha både dag & natt. Från märket urban gloss.
Lämna en kommentar

BANPREPP!

Idag började jag min morgon med att bygga om på banan samt sladda. Fick hjälp av mamma, så det gick hyffsat fort. Nu är banan redo för morgondagens träningar😃

Nu lite snabb frukost. Sedan rida Lillan och tävlingsfixa. Och efter det är tanken att åka ytterligare en vända till Jönköping, fast med Ida.

Mitt uppe i banbyggeriet. Fasen vad svårt det är få saker rakt & snyggt.
Lämna en kommentar

🥈💙🙏

Idag har jag & Palle tävlat i Jönköping. Vi kom 2:a i 100cm! Första hopptävlingen för oss i år, bättre sent än aldrig. Tanken var ju att komma ut tidigare, men vi har fått stryka oss av lite oturliga anledningar.

Återkommer med fler bilder. Filmen från rundan är något långt ifrån, men jag tror ändå att den är tillräckligt bra. Tänkte ge er en analys av banan & rundan!

Vann pengarna tillbaka, rosett och hudvård. Det var 5 olika produkter, kan visa er det med. Ska kolla igenom det lite noggrannare och knäppa bilder på det imorgon när det är ljust.

Lämna en kommentar

OMPYSSLADE

Idag har alla 3 hästar blivit ompysslade på gången.

När hästarna går på bete så har vi inte tillgång till något stall. Så klippning av man, pälsglans, pyssel osv prioriteras bort till viss del. Dels för att det inte är lika smidigt att fixa & dona i en box, men också för att spara tid.

Det går åt betydligt mer tid när man ska åka till sommarhagen och hem, det är inte långt, men bilen ska exempelvis packas med rätt utrustning eftersom att sadlar, träns och så vidare finns här hemma. Och eftersom att hagen är så stor så kan det bli en rejäl promenad innan man får in dem. De brukar dock komma på inkallning🙏. Dessutom är det längre till ridbanan därifrån. Allt tar liiite längre tid helt enkelt. ”Onödig lyx” tar jag i mån av tid eller i samband med träning & tävling.

Ingen av mina hästar älskar att bli ryktade. De står snällt och tycker att det är ganska trivsamt, men inte mer än så. Men idag NJÖT alla 3. De hade verkligen saknat att få stå en stund på gången och bli fixade med.

Palle var först ut på gången idag.
Lämna en kommentar