Jag ska till Sweden Rock kompisar!!! Jag har aldrig varit där innan. Alla säger att jag måste dit, så nu händer det.
Anledningen till att det inte blivit tidigare beror på två saker. För det första så föredrar jag & Zacke banden som spelade på exempelvis Gefle Metal Festival. Den festivalen har tyvärr lagt ner.
Den andra anledningen är den som vägt tyngst, och det är priset. Det är dyrt. Med betoning på DYRT. Dessutom har det legat under en tid på året då det passat sämre för oss att ta ledigt från våra jobb.
Det spelar ingen roll om man tittar på världscupen, en regional 120 eller en nationell 140-klass. I de bästa av världar ska tävling se lätt ut. Att ha sin häst väl utbildad, förberedd, stark & smidig leder till att det ser lätt ut när man tävlar. Det är hästvälfärd i allra högsta grad.
Om du är väl förberedd för den nivå du rider på så kommer du dessutom att prestera på en JÄMN nivå istället för att vara ojämn. Varierar dina resultat mellan att vara utesluten, ha 12 fel och vara felfri & placerad så är du förmodligen på fel nivå.
Om man kollar in på några utav de ryttare som tävlar på högsta nivå så är det ganska tydligt att se vilka utav ryttarna som oftast återkommer gång på gång med väl förberedda hästar.
Detta handlar inte om att dömma eller se ner på någon som har en kämpig runda. Det har vi alla ibland, och vi som står bredvid kan inte veta bakgrunden till det som sker på banan. Det tror jag att vi alla kan skriva under på, så det är inte det som jag vill förmedla här.
Det jag vill komma till är att tävlingsmiljön och situationen i sig är en utmaning. Lägg till att du är en amatör som inte har supermycket erfarenhet och att du ska tävla på den nivå som är exakt det du & din häst klarar av en bra dag hemma, det är som upplagt för problem.
Det är en bra grundregel att kunna rida på en nivå högre hemma än vad man gör på tävling. Du gör både dig själv och din häst en tjänst samtidigt som du bygger stadigt inför framtiden.
Jag startar aldrig en klass om det finns några som helst oklarheter om huruvida vi ska klara det eller inte. Det är spänning som jag inte behöver i mitt liv, haha.
Första ridpasset för denna vecka är nu avklarat. Och det blev lite intervaller i backe för Palle. Det tyckte han var väldigt roligt!
I måndags hade jag fullt upp med jobb och igår var jag på Elmia hela dagen. Överlag är denna vecka väldigt full. Jag kommer inte att hinna med mina hästar så mycket som önskas. Alla mina massagetider är uppbokade och jag har utöver det 5 träningar att hålla i. Superkul!
När jag är iväg på exempelvis Elmia, Breeders, Göteborgs Horse Show och allt vad det är så passar jag på att försöka att träna mitt öga samtidigt.
Vad menar jag med det? Jo, att jag försöker att kolla hur välridna och välutbildade hästarna är. Är de i balans? Hur använder de sin kropp? Hur inverkar ryttaren? Jag analyserar banan, framridningen (om möjligt) och mycket mer. Istället för tänka ”åh vad synd” när ett ekipage river eller missar ett byte funderar jag exempelvis kring VARFÖR hästen rev eller bytet blev orent.
Jag vill verkligen tipsa om att göra detta. När jag var liten så trodde jag att det var de som tävlade på hög nivå/fina tävlingar var de skickligaste ryttarna, att de gjorde precis rätt och hade allt i ordning. Men så är det ju faktiskt inte alltid.
Hur som helst. Detta är bara för din egen skull och självklart är det saker som du behåller för dig själv! Att tänka i dessa banor betyder inte att du tror att du kan göra det bättre själv eller att ryttaren som rider är dålig. Det är helt enkelt för att utveckla dig själv.
Jag & mina tränare diskuterar då & då ritter som vi sett på TV från exempelvis Världscupen, VM, OS och så vidare. Det är väldigt lärorikt! Våga fråga din tränare om du ser något du undrar över och vill höra deras syn på.
Glöm inte heller bort att inspireras när du ser något som du tycker är riktigt trevligt eller bra.
Det var mestadels hudvård i gårdagens prispåse. Hudvård från Neostrata närmare bestämt. Det säger ingenting till mig som har noll koll på hudvård, men det blir kul att testa. Nu har jag verkligen massor utav produkter. Jag har aldrig vunnit hudvårdsprodukter på tävling innan, men nu har jag lyckats göra det på tre tävlingar i rad😅
Palle & jag har tävlat idag! Gjorde två toppenrundor. Felfri och placerad i 100cm. Sedan startade vi 110cm vilket senast skedde 2022. Busenkelt. Tyvärr ett nedslag i omhoppningen, delvis pga att jag fick ta en väg jag inte riktigt planerat då ett ekipage stod där jag hade tänkt att rida. Ett riktigt retligt riv. Vi nuddade knappt och den föll när jag hunnit galoppera några steg och nästan hade andats ut. Surt.
Vädret var skit. Men med två riktigt bra rundor, en placering och en Palle som kändes på TOPP så kan man inte vara annat än nöjd & glad😃🤎
Hej allihopa! Här har det ekat tomt i ett par dagar. Det har varit fullt upp. Det har varit mycket fokus på hästarna. På min Instagram finns det klipp från flera utav ridpassen.
I onsdags red jag alla tre hästar. Palle & jag hoppade. Lillan & Ida jobbades över bommar.
På torsdagen red jag Lillan & Ida. Då var det Idas tur att hoppa. Vi hoppade inte särskilt mycket då jag galopperade och red ganska många repetitioner över bommarna tidigare under veckan, men vi passade på att lufta oss över ett räcke på 130cm. Kändes väldigt bra!
I fredags byggde vi om och sladdade banan. Jag red Palle och passade dessutom på att klippa honom litegrann.
FÖRE:
EFTER:
Idag är det lördag. Lillan fick hoppa och mamma joggade Ida i samma veva. Båda hästarna var mycket fina!
Jag tänker på er stackare som läser min blogg ibland. Varför jag nu egentligen fortfarande skriver i den. Men det har blivit lite som min dagbok. Och jag gillar att nörda häst. Fundera och formulera min tankar. Och jag lär mig faktiskt saker på det.
Hursomhelst. Vill bara påminna er om att jag är en helt vanlig amatör, och man behöver verkligen inte hålla med mig eller ta åt sig om jag säger något som inte känns bra. Jag har inte fått någon negativ kommentar eller så, jag kom bara att tänka på det. Så ni vet!🤗
Jag vill slå ett slag för att INTE fokusera så mycket på hur hästen exempelvis känns i handen eller vart huvudet är. Dessa saker är givetvis relevanta. Men de är också resultatet av som händer i hästens kropp som helhet.
Lillan kan exempelvis växla mellan att vara både lite tom & stark i handen (även om jag tycker att vi mestadels har en ganska fin kontakt). Jag skulle kunna haka upp mig på det och beskriva henne som orolig eller tjafsig i kontakten. Istället tänker jag något i stil med: ”Oj, nu har vi tappat balansen lite. Nu får jag hjälpa henne att balansera upp sig”, eller ”Hon är trött, vi pausar.”
Ida är den häst som just nu är allra mest vältränad. Hon är också bäst i kontakten. Det är ingen slump. Ida var extremt tom i handen och slingrig som unghäst. Så den fina kontakt som hon har nu är alltså inte något som alltid varit där utan beror på att hon just nu är mest bärig, balanserad & gymnastiserad av hästarna i stallet. Faktum är att jag aldrig haft en häst som INTE varit bra i kontakten efter att vi kommit en bit in i utbildningen.
Ett första för steg att komma ifrån fokuset på hästens huvud är att beskriva det som händer på ett annat sätt. Istället för att beskriva passet utefter vart hästen hade sitt huvud så kan man istället beskriva sitt ridpass utefter arbetet i hästens kropp som helhet och ens egna insats istället för att lägga det på hästen. Istället för att säga eller skriva: ”Tjafsig, över tygeln och stark i handen” så kanske man kan beskriva det som att man inte riktigt lyckades med balans & bärighet så bra som man hade önskat. Eller ”För dagen så valde jag ett tempo som var för högt och red ifrån balansen, sedan fastnade jag i handen eftersom att min inverkan med sätet inte gick igenom.” Analysen kan ju mynna ut i många saker.
Man kan undra varför vi fäster så mycket vikt vid hästens huvud? Eller undra & undra. Jag skulle säga att det beror på flera faktorer, men jag tänker inte redogöra för mina teorier just idag. Inlägget behöver ju inte bli längre än vad det redan är. Men en del i det hela kanske beror på att det är det första man ser och det som lättast bedöms? Det är svårare att se hur hästen bär sig och använder sin kropp. Det kräver helt enkelt mer kunskap.
Hursomhelst. Kontentan av detta är att jag själv i huvudsak försöker att beskriva ridpassen utifrån vad ”problemet” var och inte symtomet som hästen uppvisade. Det blir mer konkret och innebär också att jag lägger ansvaret där det hör hemma. På mig själv. Det betyder INTE att man ska vara nedlåtande mot sig själv eller intala sig att man ridit dåligt. Lika positiv och stöttande som man förhoppningsvis är mot andra ska man också vara mot sig själv💌
Genom att konkretisera det hela så är det också lättare att förstå vad det är man ska göra åt det. Och det är givetvis inte att sätta på en graman🤪