Hoppa till innehåll

Dag: 5 september 2024

TÄCKER MARK

Lillan täcker sjukt mycket mark i galoppen trots att hon är så liten. Vi fick kort inne i serien igår trots att vi verkligen smög in i den. För både Palle & Ida så var det lite åt det långa hållet, man fick stötta dem lite så att de tog för sig framåt ordentligt. Och ha god energi & framåtanda redan vid insprånget.

Lillan orkar inte riktigt balansera upp sig helt ännu. Det i kombination med att hon är en häst som ökar farten när hon upplever något som svårt gör att hon får kort på avstånden. Ungefär såhär: ”Oj, vad många bommar och hinder. Bäst att jag tar fart så att jag kommer över”. Palle har samma egenskap, han ökar när han blir osäker. Ida är tvärt om. När hon blir utmanad slår hon av på farten och vill istället ”kolla läget” innan hon ger sig in i något, hon måste stöttas och aktiveras framåt istället för att dämpas vid större utmaningar.

Lämna en kommentar

”VETENSKAP”

Var & varannan dag stöter man på inlägg på exempelvis instagram som bygger på ren pseudovetenskap. Gäller inlägg kopplat till både människor och djur.

Jag är inte den som ser saker i svart eller vitt. Vi vet inte allt om kroppen, människan & världen. Man får tro på vad man vill, MEEEN jag önskar ändå att folk vore mer uppdaterade och var mer källkritiska. Speciellt innan de sprider vidare detta som om det vore en sanning.

Definitionen av pseudovetenskap: ”Pseudovetenskap är en lära som hävdar sig vara vetenskaplig men som inte uppfyller dess metodologiska krav eller på annat sätt kunnat visas vara ogrundad.”

Eftersom att det är teorier som hävdar att de är vetenskapliga så kan det vara svårt att skilja mot det som är vetenskapligt. Ofta uppfyller inte de studier som de hänvisar till som ett tillräckligt bra underlag. Ibland krävs det att man själv gräver lite djupare för att faktiskt kunna skilja teorier från fakta.

Detta är iallafall något som jag blivit otroligt mycket mer medveten om sedan jag började att arbeta som massör. Jag är ganska nyfiken av mig, jag testar och har testat MYCKET som går under pseudovetenskap. Så jag är inte den som förkastar saker bara för att de inte är bevisade. Tidigare har jag inte behövt att tänka så mycket på det, men som massör så känner jag ett ansvar att utbilda mina kunder på ett sakligt & vetenskapligt sätt i den mån som jag kan när frågor uppkommer. Ibland kan det vara svårt. Jag är ju ingen expert, men jag försöker att hålla mig uppdaterad.

Det finns många ”sanningar” där ute som inte har något vetenskapligt belägg. En utav dem är att en dålig hållning skulle ge smärta. Det finns inget sådant samband. 40 år av vetenskaplig forskning har lett fram till den slutsatsen, ändå florerar den myten fortfarande.

Lämna en kommentar