Hoppa till innehåll

Dag: 18 augusti 2024

HÅLLIDEJ; dagens tävling!

Idag har jag & Ida startat en 115cm bedömning A i Mantorp. En liten ”komigång-tävling” efter vår semester. Hon gjorde det superbra och var felfri!

Delar av dagens outfit.
Uppvärmning!

Här kommer filmen på dagens runda. Jag tar er igenom hela rundan, hinder för hinder i texten under videon för er som är intresserade utav det!

Vi får ett ganska fint språng på första hindret. En gemensam nämnare längs hela banan egentligen var att hon backade av/stod emot en gnutta på vissa hinder. Ida föredrar att hoppa med mycket plats framför sig. Det kan dock göra att hon blir en gnutta flack och tappar lite energi i själva språnget. Idealiskt hade varit att komma ett par centimeter närmare och få ett lite rundare språng med mer tryck & framåtbjudning i. Det är just det som jag upplever händer på första hindret, när hon blir lite lång i språnget så hamnar oftast vikten lite mer på höger framben. Detta leder också till att vi landar i höger galopp vilket är fel galopp i detta fallet. Hon försöker att byta när jag ber henne, men eftersom att hon inte riktigt är ”ihop” så byter hon orent.

Jag beslutar mig för att rida vidare i korsgalopp eftersom att vi är så pass nära nästa hinder. Ungefär 2 galoppsprång innan hinder nummer 2 så slår hon om i fram och är tillbaka i höger galopp. Trots galoppen så får vi ett ganska fint flyt till hindret som vi ändå gör ganska bra. Sedan är det omkring 25 meter ner till hinder nummer 3. Det betyder att vi ska rida 6 galoppsprång. Lite åt det korta hållet. Hon gör de 6 galoppsprången samt hinder nummer 3 jättefint tycker jag.

Sedan är det en högersväng för att hämta upp kombinationen och sedan de 4 galoppsprången ner till räcket efter kombinationen. Det är alltid en svårighet att hoppa längs med sargen. Det finns mycket att titta på och hästarna kan lätt tappa lite bjudning och lite trycka sig ifrån sargen. Ida stod emot lite in i kombinationen, dessutom låg vi lite stort. Hon svarade när jag uppmuntrade henne att ta för sig, önskvärt hade varit att hon vågade ta för sig lite mer så att vi hade kunnat komma lite mer intill. Eftersom att vi kom lite ”flygande” in så var jag noga med att sitta upp till B-hindret i kombinationen. Tycker att vi löser det fint. Sedan är det ca 18 meter till räcket efter kombinationen. 4 galoppsprång lite åt det korta hållet. Älskar att jag lugnt kunde sitta upp för att få henne att vänta utan att behöva röra tyglarna. Duktig tjej.

Vi fortsätter sedan till hinder nummer 6. En svart/marinblå/vit oxer. Efter det en liten båge till hinder nummer 7. Tycker vi gör det helt ok!

Efter hinder nummer 7 är det en vänstersväng för att hämta upp banans andra kombination, nummer 8. Här syns det tydligt att hon tappar lite bjudning/tryck i språnget. Vi får till och med lite långt inne i kombinationen. Ni kan höra hur jag smackar för att hjälpa henne att ta för sig och tänka framåt i både språng & galoppsprång.

När vi landat från kombinationen så har vi en härlig galopp tycker jag. Svängen upp till hinder nummer 9 känns toppen. Tycker att vi gör både nummer 9 och 10 bra. Jag kunde tagit ut bågen till hinder nummer 10 lite mer, blev en gnutta kort eftersom att jag höll innerbågen ner till räcket. Det spelar ingen roll för oss i 115cm, men i 130cm hade det kunnat vara detaljen som gjort att vi fått ett nedslag.

Sedan har vi bara ett hinder kvar. Nummer 11. Det gör vi fint tycker jag. Jag är jättenöjd med Ida. Det var en väldigt rolig och härlig runda att rida. Bästa, bästa Ida!

Nöjd tjej som fick mycket beröm och godis. De såg ut som att hon var stolt över sin prestation.
Lämna en kommentar