Hoppa till innehåll

Dag: 5 augusti 2024

SNART DAGS FÖR NÄSTA FAS

Nu har det snart gått en vecka sedan jag skadade min axel. Det är ju egentligen oviktigt för er, men jag får väldigt mycket frågor om smärtor och skador så jag tänkte att jag skulle redogöra lite för hur vägen tillbaka kan se ut. Kanske tycker någon av er att det ändå är lite matnyttig information. Ni som inte tycker det kan sluta läsa nu, haha.

Axeln/skuldran är en biomekaniskt ganska komplex kroppsdel. Av samtliga leder i kroppen har axeln det största rörelseomfånget vilket ställer stora krav på stabiliteten i axeln. I en frisk axel så arbetar musklerna i ett komplicerat men välkoordinerat samspel. Viktigast för att skapa stabilitet i axeln är rotatorkuffens muskler. Om funktionen i rotatorkuffen störs kan det t.ex. leda till instabilitetsbesvär och/eller inklämningsbesvär.

Skador kan enkelt förklarat delas in i tre eller fyra faser. Första fasen kallas för den inledande fasen, sedan kommer fasen för tålighetsträning, efter det specifik hårdträning och till sist kommer fasen för återgång till motion & idrott. Om vi nu låtsas att jag har ett inklämningsyndrom i axeln så kan den totala rehabtiden vara 6 månader. I värsta fall kan det vara längre, men också betydligt kortare. Allt beror på hur omfattande min skada är och vad det är för skada.

Många skador har en ganska lång rehab, men få har kunskapen och förståelsen för tiden det faktiskt kan ta att komma tillbaka helt & fullt. Många skador sägs faktiskt bero på tidigare skador som inte fått den återhämtning och rehab de behöver. Att lägga tid och energi på rehab kan alltså löna sig i längden.

Efter en skada så reagerar kroppen med inflammationen ett par dagar. Eller några veckor, allt beror på skadans omfattning. Jag skulle tippa på att jag är på väg ut ur den inledande fasen. Under den här inledande delen så har jag kört cirkulationsträning flera gånger per dag, men jag har varit väldigt försiktig. Jag ser till att inte provocera axeln i denna inledande fas. Eftersom att jag är påväg ut ur den inledande fasen så kommer jag att börja smyga in lite tålighetsträning vilket belastar den lite mer än cirkulationsträningen gjort. Hur länge jag kommer att behöva befinna mig i nästa fas vet jag inte än. Det beror på hur den första veckan känns. Jag är dock säker på att jag kommer att befinna mig där i MINST 2 veckor.

Här ser ni ett exempel på hur tiden kan fördelas i de olika faserna för en skada som har en total rehab-tid på 6 månader. Som ni ser kan det vara många veckors träning innan man är tillbaka.

Eftersom att jag har koll på lite olika tester och i ganska många fall kan lägga upp en lämplig rehab så är det inte aktuellt för mig att springa till en fysioterapeut så fort jag får en skada. Jag rekommenderar dock att gå till en fysioterapeut för att utreda skadan och få hjälp med lämplig rehab. Det är viktigt att inte bli inaktiv. Tidig rörelseträning stimulerar läkning.

KOM IHÅG! Skador är tråkigt, men kroppen kan i många fall läka ganska stora skador om den får rätt förutsättningar. Håll hoppet uppe och tänk positivt🙏

Lämna en kommentar