Hoppa till innehåll

Månad: augusti 2024

STRÄNGA MOT VARANDRA

Idag har alla tre hästar gått. Alla var fina. Lillan var SUPER!!! Hon gick ett kort arbetspass. Mamma & Palle hoppade. Gick jättebra. Ida gick en kort uteritt.

Film på mamma & Palle idag:

Mamma är den som drillas hårdast av mig.

Den röda tråden på mina träningar är balans, rytm och lösgjordhet. Att få ryttaren att förstå och kunna hjälpa sin häst att skapa ett så bra arbete i kroppen som möjligt. Jag är ganska positiv, glad och lättsam. MEEEEN när jag tränar mamma så blir jag då & då riktigt sträng, haha. Hon har det svårast av alla.

Det beror nog på två saker. Det ena är att jag vill så mycket, jag vet att hon är kapabel & kan. Det andra är att jag känner Palle och alla hans knappar så väl. Saker som hon kan tycka är svåra på Palle blir jag lite frustrerad av att se eftersom att det skulle vara så enkelt för mig. Men det skulle också vara enkelt för henne om hon bara gjorde det som jag sa, haha.

Men detta går faktiskt åt båda hållen. Mamma kan vara hård mot mig också. När mamma tycker att jag är för sträng mot henne så försvarar hon sig med att hon faktiskt inte har ridit särskilt mycket. Det hindrar henne dock inte från att tjata på mig😉 Men inte mig emot (oftast iallafall), hon ger värdefull information om hur det ser ut från sidan. Hon vet dessutom hur jag vill att det ska se ut, det underlättar. Vi är båda väldigt överens om hur vi vill att hästarna arbetas.

Även om vi är stränga mot varandra så har vi båda en lättsam och positiv attityd i grunden. Vi har roligt tillsammans och tycker oftast samma sak!

Lämna en kommentar

CHECKAR UT!

Nu är klockan 17:00 och jag checkar ut för denna vecka. Imorgon är jag ledig eftersom att planen var att tävla🙃 Istället ska hästarna ridas på hemmaplan, det blir bra det också. Ser fram emot det. Och efter det så är det stadsfesten som gäller!

Ida börjar se bra ut i sitt knä (hoppas hoppas). Det kanske blir en lätt jogg för henne imorgon. Hon har vilat i ungefär 1,5 vecka nu. Hon har dock kunnat gå i hagen som vanligt. Om hon känns ok och kan sättas igång nu vilket jag hoppas på så kommer det bara att krävas några ridpass innan vi är tillbaka igen. Känns dock en smula för tätt med tävling redan nästan helg vilket egentligen var vår nästa tävling. Hoppas verkligen att det flyter på sedan, finns inte så många tävlingar kvar för mig att rida😬

Lämna en kommentar

JUSTERAT👌

Älskar att bygga om på ridbanan. I går kväll justerade jag litegrann. Vände på något hinder. Gjorde en tvåkombination där jag haft den lilla serien med bommar. Snart dags att bygga om hela kalaset, men det fixar jag nästa vecka.

Vi har inte jättemycket hindermaterial, men jag försöker att bygga så väl som det går. Markbom på de flesta hinder och någorlunda genomtänkt. Om orutinerade hästar ska hoppa så offrar jag ett hinder eller två för att kunna rama in de hinder som kräver det. Man kan undvika en hel del missförstånd genom att bygga smart och göra det enkelt för de som har mindre rutin.

🙏😍
Lämna en kommentar

BÄTTRE & BÄTTRE

Lillan idag.

Lillan blir bara bättre & bättre⭐ Så duktig och fin under dagens hoppning.

Det är som att proppen gått ur. Helt plötsligt lämnar vi marken i det som är små språng och inte bara större galoppsprång. Vill hoppa igen & igen. Utmana oss ännu mer och bara TRÄNA & TRÄNA eftersom att det är så roligt just nu. Men Lillan har hoppat så väldigt lite i livet, så nu får det tyvärr gå ett par dagar innan vi hoppar igen. Viktigt med återhämtning och att smälta allt.

Lämna en kommentar

ONSDAG

God morgon! Planen idag är att rida på förmiddagen, sedan jobba på eftermiddagen & kvällen.

Jag har haft en ganska lugn vecka hittills. Zacke har varit iväg och jobbat måndag-tisdag. I vanliga fall jobbar Zacke hemifrån, då har han Idun. När han är iväg så kortar jag ned mina dagar så att det inte blir för långt för henne.

Höll i hoppträning i måndags, passade perfekt, då kan Idun nämligen vara med. Ekipaget som jag tränar har gjort så stora framsteg det senaste, så roligt att se.

Hoppas att allt är bra med er. Hörs snart igen!

Lämna en kommentar

TYYYYYYYYPISKT!!!

Det går troll i att jag ska tävla Palle!!! Förra tävlingen fick jag stryka på grund utav att jag fick en känsla av att han var lite ofräsch. Vi är nu anmälda till en tävling på fredag, men det kommer inte heller att gå.

Hade egentligen viljat göra fler starter under samma tävling i helgen, MEN det sammanfaller med Eksjö Stadsfest. Jag prioriterar hästar och tävling över det mesta, men Eksjö Stadsfest har blivit en sådan helg där jag avstår från att tävla och går in 100% för att umgås med Zacke & mina vänner.

Jag tänkte att jag skulle hinna starta på fredagen, ingen starttid var satt när jag anmälde, jag tog lite för givet att jag skulle hinna starta 100 cm innan kvällen. Men nej. De startar tävlingsdagen vid 16:00 (!!!). Det betyder att jag skulle starta vid ca 18:00. Samma tid som jag ska befinna mig på förfest till just stadsfesten. Vilken tabbe av mig. Jag kommer tyvärr att behöva göra en avanmälan. Så jäkla tradigt och typiskt.

Jag & Palle skulle ha hoppat imorgon för att genrep lite. Nu blir det förmodligen mamma som får hoppa honom istället. Hon behöver varje träningspass som de kan få, speciellt om de eventuellt ska debutera i 80cm. De har ju tävlat 70cm innan, men tävlingar som har den höjden är väldigt begränsade. 80cm finns på de flesta lokala tävlingar.

Något annat som är tråkigt är att jag får avstå nästa tävling med Ida också. Hon har varit/är svullen i ett knä. Stor förbättring och har hela tiden gått åt rätt håll. Så förhoppningsvis fortsätter det så. Viktigast är som alltid att hon blir helt bra. Det kommer alltid nya roliga saker & tävlingar.

Lämna en kommentar

🍄

Häromdagen plockade jag & Idun svamp. Det var helt underbart väder och vi strosade omkring i ungefär 2 timmar. Tid & rum försvann litegrann. Först hittade vi massor utav flugsvamp och jag var tvungen att ta kort på dem, haha. De var så fina!

Efter det så lyckades vi att hitta skogens guld! Hittade många väldigt stora kantareller som växte ihop denna gången. De såg nästan ut som gula rosor på marken.

Nöjd tjej!
Denna var lite häftig med.

Sedan var det bara det roligaste kvar, eller inte. Men jag lyckades att rensa samtidigt som jag både åt och tittade på TV. Det gjorde kanske att det tog lite längre tid, men det var åtminstone roligare😅

Lämna en kommentar

VECKAN SOM VAR

Här kommer några bilder från förra veckan:

Det blev kräftor gånger två. Först jag & Zacke ensamma, sedan hos hans familj senare under veckan😋
Vi kollade på min farbror när han spelade med sitt band Rough Stuff i Stalpet🤩
Mannagrynsgröt toppat med valnötter, färska egenplockade lingon & brunt rörsocker. Supergott!
Idun & Ronja lekte!
Prommis.
Sushi hemma på altanen med min kompis Julia🥰
Lämna en kommentar

SLUTVISPAT

Jag har nu gått in en period av att strukturera upp min träning lite mer. Jag tränar främst för att vara hälsosam och för att hålla, men i perioder är det roligt att specificera träningen lite mer istället för att bara vispa runt på gymmet.

Så nu har jag styrt upp några pass som jag ska rulla runt lite på. Jag ska köra samma övningar och i samma ordning. Så likt som möjligt varje gång. Det är också dags att logga träningen lite mer noggrant igen. Det är lättast att mäta framsteg om man gör på ett liknande sätt om & om igen.

Mitt benpass består utav 3 övningar. Tänker att det ska till en fjärde övning också, men eftersom att jag inte kört ben regelbundet på otroligt länge så räcker det med 3 övningar just nu.

Mitt benpass ser ut såhär:

Övning 1: Benpress med stor flexion i höften. Man får mer flexion i höften genom att ha fötterna långt upp på plattan. Detta gör jag för att få fokus på gluteus. Hade jag haft fötterna längre ner hade det blivit mer fokus på framsida lår. Eftersom att jag inte kört benpress regelbundet på väldigt lång tid (knappast aldrig) så ökar jag i vikterna väldigt snabbt nu. Ökat med 40kg på 6 träningspass. Nu är jag uppe på 131,5 kg.

    Benpress.

    Övning 2: Benspark. Här är det fokus på framsida lår. Just nu jobbar jag med 58,5 kg. Snart dags för ökning. I just denna övning är det många som svingar upp vikten, de orkar inte ens stanna/markera i toppläget. Hellre ett hack längre ned och kontrollera vikten. Så att du verkligen använder dina lår och inte svingar upp vikten för att sedan släppa ner vikten alltför fort. Tung träning i alla ära, men i just denna övning upplever jag att många gör sig själva en otjänst genom att fuska med utförandet.

    Benspark.

    Övning 3. Rumänska Marklyft. Även känt som RDL. Denna övning tar främst baksida lår och gluteus, men ländryggen får jobba en hel del också. Jag kör på 70kg i denna övningen just nu.

    RDL.
    Lämna en kommentar

    LILLAN; dagens ridpass!

    Idag joggades Lillan. Lite kort i rocken efter gårdagens förträffliga ridpass. Dessutom ordentligt med blåst och lite regn när vi skulle rida. Busväder!

    En gnutta trött idag och ville springa på lite. Hon orkade inte riktigt bära upp sin kropp och dök ner lite i handen. En kort ridpass fick duga (det var också tanken från början). Ändå flera väldigt fina sekvenser, kändes dessutom som att hon uppskattade att få galoppera runt när hon kommit igång lite i kroppen. 

    För ett halvår sedan hade jag avstått ett ridpass i dagens väder eftersom att det ledde till lite ”för mycket i hennes huvud” som jag var osäker på hur jag skulle hantera. Hon har trots lite för mycket vila denna sommar gjort stora framsteg både fysiskt & psykiskt. Känns som att vårat partnerskap börjar att växa fram på riktigt nu. Ni vet när man börjar kommunicera med varandra och inte bara pratar förbi varandra. 

    Hon är lite ovårdad just nu🙈 Manen har fått växa fritt. Känns onödigt att fixa till. Skyddar ju mot insekter och hon går ju ute väldigt mycket. Vi får snygga till henne lite senare i höst istället.
    Duktig tjej💖
    Lämna en kommentar